• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasti RS za dijalog sa OHR-om, tužba Ešdaunu

Premijer RS istakao da se "bonskim ovlašćenjima" neće riješiti spor sa OHR-om oko zaključaka Parlamenta RS i najavio tužbu protiv Pedija Ešdauna.

 Vlasti RS za dijalog sa OHR-om, tužba Ešdaunu  Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da ne zna da li će visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrijebiti "bonska ovlaštenja" budući da ističe rok za poništavanje skupštinskih zaključaka o prenosu ovlaštenja s RS-a na nivo BiH, ali ocjenjuje da bi bilo dobro da se održi dijalog o tom pitanju.

On je istakao je veoma važno da Narodna skupština RS kaže da su otete nadležnosti od RS, a da je manje bitno kako će se zvati dokument u kome se o tome govori.

„Zaključci Narodne skupštine RS imali bi isti smisao i značaj da se umjesto zaključaka deklarišu kao deklaracija i to ne bi bilo nikakvo povlačenje, jer bi u Službenom glasniku ostao isti sadržaj“, rekao je Dodik.

Usvajanje deklaracije bi, kaže on, bio izlaz iz sadašnje situacije za visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i međunarodnu zajednicu, ali bi „u suštini i u deklaraciji bile sadržane sve ocjene kao i u skupštinskim zaključcima od 14.maja”.

Komentarišući ocjenu komesara EU za proširenje Olija Rena da su zaključci Parlamenta RS „čisti autogol”, Dodik je rekao da se može dati autogol, ali to ne znači da ste izgubili utakmicu.

„Jedan gol date sebi, a dva protivniku. To je 2:1 za nas”, rekao je on.

Ponovio je i da Skupština RS-a ima legitimno i legalno pravo da razmatra efekte prenesenih nadležnosti, a da ono što u Vladinoj informaciji nije bilo jasno jest dio koji se odnosi na jasno razgraničenje između onih nadležnosti koje je prije potpisivanja i u periodu poslije Dejtonskog sporazuma vršila RS te onoga „što je stvarno otimanje nadležnosti”.

Dodik je naveo  da se veoma sofisticirano i polako svih ovih godina vršila ustavna promjena u BiH, koja se morala okarakterisati kao nezakonit prenos nadležnosti.

Kao najbolji primjer „otetih” nadležnosti RS-u, on je naveo formiranje Suda i Tužilaštva BiH, koji se ne spominju ni u Dejtonskom sporazumu niti Ustavu BiH.

Ističući da Skupština RS daje ocjenu šta treba da se učini u ovoj situaciji, Dodik je iznio svoj stav da je sve ovo što se dešava još jedna snažna želja udara na RS te da će o tome sigurno govoriti u nekom kasnijem periodu.

Govoreći o tužbama koje će RS jednog dana podići, ali ne u BiH, već u njihovim zemljama protiv raznih visokih predstavnika i drugih međunarodnih službenika, Dodik je rekao da će se to uraditi u namjeri da se dokaže da su oni kršili zakon tokom rada u BiH.

„Pripremamo već prvu jednu takvu tužbu protiv Pedija Ešdauna, jer je on najviše kršio zakon”, ustvrdio je premijer Srpske i precizirao da će tužba biti podignuta u Velikoj Britaniji.

„Oni su se zato i uspaničili, a moj odgovor im je da sačuvaju veliki novac koji su zaradili u BiH i za advokate”, jer se s RS-om „ne može igrati kako ko hoće i to smo pokazali u protekle dvije-tri godine”.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE