• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORS: Cikotić dao saglasnost za izvoz oružja Gruziji

Boračka organizacija RS (BORS) uputila je otvoreno pismo ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću.

 BORS: Cikotić dao saglasnost za izvoz oružja Gruziji Izvor: MONDO

U pismu ga optužuje da je u više navrata dao saglasnost za izvoz oružja iz BiH u Gruziju.

"Možda bismo se mi mogli upitati raspolažete li Vi pravim informacijama, ako se sjetimo da ste tvrdili da se oružje iz BiH nije izvozilo u Gruziju, a izvoza je i te kako bilo", navodi BORS u otovrenom pismu Cikotiću.

BORS pita Cikotića zašto je u više navrata dao saglasnost na izvoz oružja i vojne opreme u Gruziju, navodeći primjer 120.000 komada metaka kalibra 40x46 i 40x60 milimetara za Ministarstvo odbrane Gruzije od 29. maja 2008. godine preko firme "Zahed limited" (Zahed Limited) iz Larnace na Kipru.

"Zašto ste 28. jula 2008. godine dali saglasnost na izvoz 60.000 minobacačkih granata kalibra 82 milimetra u Gruziju i to posredstvom preduzeća "Imeks grup" (Imex Group) iz Ostrave u Češkoj? Šta ste sve i gdje izvozili preko firme "Madi ko fr inženjering industris" (Maadi Co, Fr Engineering Industries) iz Kaira", BORS pita Cikotića.

BORS upozorava da za sve navode ima dokaze, koje će predočiti javnosti, te ističe da su ovi podaci samo vrh ledenog brijega o prevarama u OS BiH, koje će objelodaniti.

U pismu se tvrdi da se pod Cikotićevim pokroviteljstvom i uz pomoć njegovih bliskih saradnika vrše malverzacije i zloupotrebe u vezi sa vojnom imovinom Oružanih snaga BiH, a posebno imovinom Vojske RS.

BORS tvrdi da je Cikotić prekršio Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u OS BiH, koji su usvojeni 20. oktobra 2005. godine i koji nalažu da Ministarstvo odbrane BiH mora u roku od 30 dana popisati svu imovinu OS BiH,

"Imovina Federacije BiH (FBiH) nikada nije popisana, zbog čega se sada u BiH pojavljuje oružje nepoznatog porijekla i naoružanje za koje se nije znalo da postoji, kao na primjer sistem PVO Strijela", navodi se u pismu.

BORS je upozorila Cikotića da su netačne njegove izjave u medijima da predstavnici ove organizacije "nisu informisani kada govore o neselektivnom trošenju i zloupotrebi imovine Oružanih snaga (OS) BiH".

U pismu se navodi da Cikotić krši Sporazum o osnovnim principima za rješavanje pitanja pokretne i nepokretne imovine, kao i da se "najveća zloupotreba, iskrivljeno i namjerno pogrešno tumačenje vrši nad Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini, koji će dalje služiti za potrebe odbrane, a koji je potpisan 14. februara 2008. godine".

BORS poručuje da će kod institucija RS i BiH insistirati da se sve nepravilnosti uklone, a krivci za prevare kazne, naglašavajući da "niko nema pravo da krčmi i troši tuđe, a onda drugima govori da nisu u pravu".

"Zbog toga smo došli u situaciju da se imovina Vojske RS, procjenjena na 12,5 milijardi dolara proglašava neperspektivnom, da se šalje na navodno uništavanje, a ustvari se prodaje u staro željezo ili izvozi širom svijeta, dok novac od njene prodaje završava u budžetu FBiH ili nečijim privatnim xepovima", navodi se u pismu.

BORS ističe da RS ima pravo da se "okoristi" od imovine kojom raspolaže i da od prodaje njene neperspektivne imovine korist vide građani RS, posebno njeni stvaraoci – porodice poginulih, ratni vojni invalidi i demobilisani borci". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE