• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Inckovi potezi - njegova stvar

Incko će informisati Upravni odbor Savjeta za provođenje mira o činjenici da NSRS nije preduzela ništa u vezi sa ranije donesenim zaključcima.

 Dodik: Inckovi potezi - njegova stvar Izvor: MONDO

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko informisaće Upravni odbor Savjeta za provođenje mira o činjenici da Narodna skupština Republike Srpske, nije preduzela ništa u vezi sa ranije donesenim zaključcima, te razmotriti svoje dalje korake, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je konstatovao da je Skupština RS donijela racionalnu odluku da zaključci ne postanu pravosnažni tako što ih neće objaviti u "Službenom glasniku".

"Juče je Narodna skupština RS izbjegla ovo pitanje tako što je diskusiju o zaključcima od 14. maja sa druge tačke dnevnog reda prebacila na trideset i treću i na taj način odgodila donošenje odluke do kraja ovog mjeseca", navodi OHR.

Visoki predstavnik je ranije upozorio Skupštinu da zaključci od 14. maja daju instrukcije institucijama RS da djeluju na način koji je u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavno.

Incko je zatražio je od Narodne skupštine RS da do 11. juna poništi ove zaključke. Visoki predstavnik Narodnoj skupštini je u vezi sa ovim zaključcima uputio pisma 25. maja i 5. juna.

Na ovu vijest reagovali su brojni zvaničnici Republike Srpske.

Narodna skupština RS i dalje izražava spremnost za saradnju sa visokim predstavnikom i međunarodnim predstavnicima, kako bi fokus institucija vratili na prioritetna pitanja, saopšteno je danas iz parlamenta Srpske.

Jučerašnjom jednoglasnom odlukom da u dnevni red 31. redovne sjednice uključi i razmatranje zahtjeva iz pisama visokog predstavnika od 25. maja i 5. juna Narodna skupština RS je pokazala odgovornost i razumjevanje za argumentovanu raspravu i spremnost da se traži racionalno rješenje, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je u Narodnoj skupštini RS u toku cjelodnevnih konsultacija 10. juna, trajali napori parlementarnih stranaka da se utvrde zajednički stavovi i da su usaglašavani zaključci u vezi sa zahtjevima iz pisama.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ima pravo na svoje posmatranje bilo kog događaja, ali da je Narodna skupština RS dovoljno autentična da može sama odlučiti na koji način i kada će šta stavljati na dnevni red.

Komentarišući Inckovu najavu, Dodik je rekao da su Inckovi dalji koraci ''njegova stvar''.

''On ima pravo na svoje posmatranje bilo kog događaja . Mi smo sve u suštini rekli'', istakao je Dodik.

On je naglasio da Narodna skupština RS nije donijela odluku da zaključci ne postanu pravosnažni tako što ih neće objaviti u "Službenom glasniku".

"Što se tiče objavljivanja, to je stvar tehnike. To je poslato na objavljivanje u Službeni glasnik i biće objavljeno kako to dolazi na red. Takvu odluku Narodna skupština nije donijela, koliko ja znam'', izjavio je Dodik.

Predsjednik Socijalističke partije Patar Đokić
smatra da reagovanje visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa zaključcima Narodne skupštine od 14. maja predstavlja vrlo racionalan pogled na nastalu situaciju.

"Sada ostaje sasvim dovoljno vremena da se u narednim danima na relaciji visoki predstavnik i Narodna skupština RS definiše konačan stav o pitanju Inkcovih pisama i zaključaka Narodne skupštine RS s ciljem da ovo prestane biti problem za bilo koga", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić je naglasio da bi već na sljedećoj sjednici Savjeta za provođenje mira trebalo razmatrati ozbiljno poitanje gašenja kancelarije visokog predstavnika da bi se "prepustilo građanima BiH koji biraju svoje predstavnike u institucije vlasti da upravo oni zajedno sa cijelom javnošću u BiH pronađu najbolja rješenja za život u ovoj zemlji".

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP)
u Narodnoj skupštini RS Đuro Stanojević rekao je da ova stranka smatra da je Incko današnjim saopštenjem ostavio prostora Narodnoj skupštini RS da do zasjedanja PIK-a raspravlja o zahtjevima visokog predstavnika.

"Klub PDP-a očekuje od Vlade RS i vladajuće partije da u vezi sa time ponudi rješenja i predloži ih Narodnoj skupštini RS na razmatranje", rekao je Stanojević.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je da je sasvim je jasno da će ovo pismo imati i drugu stranicu poslije sjednice Savjeta za provođenje mira.

"Ono što zabrinjava Klub poslanika SDS- a jeste konstatacija Incka da je Narodne skupština donijela jednu racionalnu odluku i da zaključke neće objaviti u žSlužbenom glasnikuž", rekao je Govedarica.

On je naglasio da poslanicima SDS-a u Narodnoj skupštini RS i drugim poslanicima iz opozicije nije poznato na osnovu čega je Narodne skupština donijela takvu racionalnu odluku kada oni o tome, kako je rekao, ništa ne znaju.

Vukota je u ime SDS-a pozvao nadležne institucije, predsjednika RS, predsjednika Vlade RS i predsjednika Narodne skupštine RS da objasne šta se "krije iza paravana" u vezi sa zaključcima. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE