• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šamčani, obratite pažnju na higijenu!

Autor SRNA

Epidemiološka situacija u Šamcu, nakon poplave koja je zadesila ovu opštinu, veoma je komplikovana i rizična, rekao je Srni šef epidemiološke službe u šamačkom Domu zdravlja Jovan Živković.

On je dodao da fekalne vode predstavljaju rizik za prenošenje mikroorganizma i da je znatno povećana opasnost od pojave crijevnih bolesti koje se prenose prljavim rukama, vodom i hranom.

Prema njegovim riječima, iako u Šamcu nema zabilježenih slučajeva zaraznih oboljenja, građani naročito treba da obrate pažnju na higijenu.

Živković je rekao je dezinfekcija započeta čim su stvoreni uslovi, odnosno nakon povlačenja vode iz objekata.

"Nisu dezinfikovani svi objekti iz kojih se voda povukla, jer su neke kuće napuštene ili su vlasnici u inostranstvu. One će biti predmet druge dezinfekcije", pojasnio je Živković.

On je naveo da je do sada dezinfikovano oko 850 domaćinstava, te 56 privrednih subjekata i devet javnih ustanova.

"Dezinfekcija je izvršena u mjesnim zajednicama Donja i Gornja Crkvina, Tišina, Pisari, te u dijelu Novog Sela i Grebnica, a počela je i u gradskoj zoni", rekao je Živković.

Akcija čišćenja grada

U Šamcu je jutros počela akcija čišćenja pod nazivom "Svi za grad", kojoj se odazvao veliki broj građana.

Ovoj aktivnosti, koju je organizovala Mjesna zajednica Šamac, u 8.00 časova odazvali su se građani iz Šamca i okolnih 25 mjesnih zajednica, a u čišćenju pomaže nekoliko desetina traktora, pripadnici Civilne zaštite, Krizni štab iz Šamca, predstavnici Oružanih snaga BiH i drugi.

Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Šamac Savo Minić istakao je da je ovo najveća radna akcija građana Šamca nakon poplava, a grad će čistiti prema naselju Duga, koje je najviše ugroženo.

On je naglasio da su ekipe građana raspoređene po cijelom Šamcu i planiraju da do vikenda završe čišćenje grada.

Minić kaže da je zadovoljan odzivom građana opštine Šamac, koji su pokazali da su zainteresovani da očiste svoj grad.

"Ostalo nam je još 47 objekata u kojima trenutno niko ne živi, a radi higijenske bezbjednosti, uz pomoć policije i predsjednika mjesnih zajednica, moramo ući na silu u te objekte i očistiti ih da ne bi bili izvor zaraze", rekao je Minić.

Minić je dodao da cisterne neprestano kruže gradom i peru ulice, a sutra očekuje i pet novih cisterni, koje će se uključiti u čišćenje grada.

On kaže da Higijensko-epidemiološka služba redovno obavlja dezinfekciju i ostalo je još nekoliko javnih objekata, kao što je bivši "Merkur", kino-sala i drugi, gdje nije bilo mnogo posla, pa će i oni do vikenda biti dezinfikovani.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

dani

Kucu sam ocistila od-do i pomocne zgrade 3x sam zvala za dezinfekciju i niko nije dosao a ja sam se morala vratit u inostranstvo gdje inace zivim.

MONDO REPORTAŽE