• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Odložena rasprava o Inckovom upozorenju

Narodna skupština RS je na zasjedanju u četvrtak donijela niz zakona, a rasprava o Inckovom upozorenju je odložena.

 NSRS: Odložena rasprava o Inckovom upozorenju Izvor: MONDO

Skupština RS je odlukom da odloži raspravu o upozorenju visokog predstavnika u BiH
Valentina Incka da poništi svoje zaključke o preispitivanju prenijetih nadležnosti sa entiteta na državni nivo pokazala zrelost i odgovornost, saopšteno je iz kabineta predsjednika parlamenta Igora Radojičića.

Parlament RS je izrazio spremnost da i dalje sarađuje s visokim predstavnikom i međunarodnom zajednicom kako bi se "fokus institucija vratio na prioritetna pitanja".

Incko je najavio da će obavijestiti Savjet za implementaciju mira da Narodna skupština RS nije preduzela ništa u vezi sa ranije donijetim zaključcima i da će razmotriti dalje korake.

On je takođe poručio da je parlament odložio raspravu o zaključcima, ističući da je donijeta i racionalna odluka da zaključci ne postanu pravosnažni tako što neće biti objavljeni u Službenom glasniku.

Incko je ranije dao rok parlamentu RS da do četvrtka poništi zaključke kojima se traži revizija do sada prenijetih entitetskih nadležnosti na državni nivo, ocjenjujući da su zaključci antidejtonski i antiustavni.

Skupština RS je raspravu o Inckovom zahtjevu prebacila sa druge na 33. tačku dnevnog reda, čime je odložila raspravu o tom pitanju i poslije isteka roka koji je postavio visoki predstavnik.

Narodna skupština RS usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o privrednim društvima u kojem se ne mijenjaju postojeće zakonske odredbe već se njegova primjena odgađa do 1. januara 2010. godine.

Vlada RS je u svojstvu predlagača zakona zatražila da se primjena ovog zakona umjesto 1. jula 2009. godine odgodi do 1. januara 2010. godine zbog zahtjeva privrednih subjekata iniciranih posredstvom Privredne komore RS.

U Zakonu je članom 442, stav 2, definisana obaveza postojećih privrednih društava i drugih oblika povezivanja i organizovanja za obavljanje privredne djelatnosti da svoju pravnu formu, organe, akcionare i članove, osnovni kapital, akcije i udjele, poslovno ime, memorandume i svoje opšte akte usklade sa odredbama ovog zakona u roku od dvije godine od dana njegove primjene, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je hitnom postupku i Zakon o izmjeni Zakona o sudovima RS, kojim se ne mijenjaju rješenja iz važećeg teksta zakona, već je njegova primjena odgođena do 1. januara 2010. godine.


Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je u obrazloženju zakona da je Visoki sudski i tužilački savjet predložio da se zbog postupka izbora sudija, koji zahtijeva određenu proceduru, primjena ovog zakona odgodi do 1. januara 2010. godine.

Narodna skupština RS donijela je 26. novembra prošle godine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima RS, a Vijeće naroda RS potvrdilo je ovaj zakon 8. decembra prošle godine.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o stvarnim pravima kojim se njegova primjena odgađa do 1. januara 2010. godine.

Narodna skupština RS usvojila je krajem prošle godine Zakon o privrednim društvima čija primjena je bila odgođena do 1. jula 2009. godine.Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas Zakon o javno-privatnom partnerstvu u RS kojim se uređuje predmet, načela, načini, oblici i uslovi pod kojim se može ostvariti javno-privatno partnerstvo kao oblik udruživanja resursa, kapitala i stručnih znanja radi izgradnje, sanacije i održavanja infrastrukture.

Okvirni cilj javno-privatnog partnerstva je da se poboljša pružanje javnih usluga građanima u slučaju kad su veliki zahtjevi pred javnim sektorom i kad postoji nedostatak budžetskih sredstava za finasiranje javnih potreba.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Zakon o elektronskom poslovanju RS, kojim se uređuje pravila u vezi sa zaključivanjem ugovora u elektronskom obliku.


Ovim zakonom utvrđuje se pružanje usluga informacionog društva i odgovornost davalaca usluga.

Obrazlažući poslanicima ovaj zakon, ministar nauke i tehnologije RS Bakir Ajanović rekao je da je usluga informacionog društva ona koja se uz naknadu pruža elektronskim putem na pojedinačan zahtjev korisnika, a posebno prodaja roba i usluga posredstvom interneta.

Skupština je usvojila i Zakon o izmjenama Zakona o privatizaciji državnih stanova.

Ovim se rok za zaključivanja ugovora o otkupu državnog stana pomjerio za godinu dana, odnosno na 30. septembar 2010. godine.

Zakonom koji je predložio poslanik SDS-a Lazo Marić produžava se rok od osam na deset godina u kojem bi grad, odnosno opština, nosiocu stanarskog prava, čiji je stan u sastavu ratom uništene stambene zgrade, trebalo da obezbijedi otkup drugog.

"Rok za zaključivanje ugovora o otkupu državnog stana do 30. juna 2009. godine ili u roku od godinu dana računajući od dana završetka spora, ubrzo ističe, a još nisu pravosnažno okončani brojni sporovi o rješavanju stanarskog prava. Zato je neophodno produžiti rok za godinu dana, odnosno do 30. juna 2010. godine i na taj način omogućiti otkup prostalih državnih stanova", rekao je Marić.

On je dodao da je jedan od osnovnih razloga zbog kojih se ovaj zakon donosi to što ističe rok od osam godina lokalnim zajednicama da nosiocu stanarskog prava čiji su stanovi uništeni u ratu omogući otkup drugog, a opštine nisu obezbijedile druge stanove za otkup sadašnjim nosiocima stanarskog prava.

Poslanici su prihvatili i zaključak kojim Narodna skupština RS zadužuje Vladu RS da za šest mjeseci analizira da li i u kojoj mjeri lokalne zajednice omogućavaju otkup stanova nosiocima stanarskog prava čija je imovina u ratu uništena i da u zavisnosti od stanja predloži nova rješenja.

U Narodnoj skupštini RS večeras je usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS kojim se rješavaju određene nedorečenosti i nepreciznosti u postojećem zakonskom rješenju.

Usvajanjem ovih zakona završeno je zasjedanje Narodne skupštine RS, a nastavak najavljen za petak u 10 sati. (MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE