• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika daje dodatnih 10 miliona dolara za BiH

Autor SRNA

Amerika će dati dodatnih 10 miliona dolara pomoći za oporavak od poplava koje su zadesile BiH, rekao je danas u Sarajevu otpravnik poslova u Ambasadi SAD u BiH Nikolas Hil.

Na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa zamjenikom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministrom finansija i trezora Nikolom Špirićem i guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem, Hil je istakao da će novac biti potrošen u okviru programa pomoći koji će pripremiti USAID.

"Blisko ćemo sarađivati sa partnerima u međunarodnoj zajednici i sa ljudima iz BiH koji rade na terenu. Novac će se trošiti u kontaktu sa opštinama", naveo je Hil i dodao da je veoma važno da novac bude potrošen na transparentan način.

Prema njegovim riječima, centralna tema današnjih razgovora, kojima su prisustvovali i visoki zvaničnici USAID-a iz Vašingtona Roberta Mahoni i DŽonatan Kac, te direktor USAID-a u BiH Dejvid Bart, bile su poplave i šteta koju su one nanijele.

"Poslije prve hitne faze, u kojoj je trebalo obezbijediti pomoć, nastupa faza obnove i oporavka. Ovih 10 miliona dolara dodatak su na već utrošenih 2,5 miliona koji su potrošeni u hitnoj fazi pomoći", rekao je Hil i dodao da će Vlada SAD nastaviti da radi sa vlastima u BiH i sagledava situaciju i potrebe da bi vidjela u kom pogledu još može da pruži pomoć.

On je naveo da će količina pomoći koja će dolaziti u BiH u narednom periodu biti značajna, ali da neće biti dovoljna da bi bile zadovoljene sve potrebe onih koji su pogođeni prirodnom katastrofom.

"Da bi BiH prevazišla situaciju u kojoj se našla zbog poplava trebaće puno raditi na poboljšanju ekonomske klime, klime za investicije, da bi bili privučeni privatni i strani investitori da pomognu", istakao je Hil.

Špirić je rekao da su Vlada SAD i USAID, kada god je bilo teško, bili prvi koji su pritekli u pomoć BiH. "Bitno je da u teškim vremenima postoje prijatelji i humani ljudi koji žele da pomognu", dodao je Špirić.

On je naveo da su gosti iz SAD danas posjetili Operativno-komunikacijski centar, da bi se upoznali o razmjerama elementarne nepogode i štetama koje su zadesile BiH i njene građane.

"Ovih 10 miliona dolara biće upotrijebljeno u obnovu vrtića, škola, socijalni i ekonomski razvoj, čuvanje svakog radnog mjesta, otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Špirić i zahvalio "na promptnoj pomoći Vlade SAD kada je trebalo spašavati živote".

Kozarić je obećao da će sredstva od 10 miliona dolara biti transparentno potrošena i da će biti dodijeljena onima kojima je najpotrebnija.

"Ona su namijenjena malim i srednjim preduzećima, čuvanju radnih mjesta... Ovo je šansa da uz pomoć prijatelja iskoristimo sredstva da obnovimo neke kapacitete, sačuvamo radna mjesta i umanjimo i ublažimo nesreću koja nas je zadesila", istakao je Kozarić.

Direktor USAID-a u BiH Dejvid Bart saopštio je da većina sredstava dolazi iz Trast fonda, koji zajedno "drže" Centralna banka BiH, USAID i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

"To su sredstva koja smo zajedno uštedjeli baš za hitne situacije", rekao je Bart.

Cilj novog projekta, finansiranog posredstvom USAID-a, jeste pružanje podrške ekonomskom i socijalnom oporavku BiH, odnosno kreiranje novih radnih mjesta za hiljade prorodica u BiH pogođenih poplavama te pomoći u normalizaciji života, pogotovo najmlađih.

Vlada SAD je do danas, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjene ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE