• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljena operacija "Zajednički napor 14"

Autor SRNA

U EUFOR-ovoj bazi Butmir kod Sarajeva danas je predstavljena operacija "Zajednički napor 14", koju na područjima ugroženim poplavama provode Eufor i Oružane snage BiH.

Načelnik Operative Eufora pukovnik Viljem Šeruga rekao je da je, zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH, promijenjen cilj vježbe "Brzi odgovor", koja je planirana za juni na Manjači.

"Svrha vježbe `Brzi odgovor` bila je vježbanje postupaka u kriznim situacijama, pa je cilj te vježbe promijenjen u otklanjanje posljedica katastrofe", objasnio je Šeruga.

Eufor će sa pripadnicima Pete brigade Oružanih snaga BiH do 19. juna izvoditi vježbu "Zajednički napor 14" u zoni odgovornosti operacije "Altea".

Šeruga je istakao da su ciljevi ove operacije pružanje podrške građanima BiH u otklanjanju posljedica poplave, angažovanjem ekspertskih timova radi što brže sanacije stanja u lokalnim zajednicama, te doprinos Oružanih snaga BiH i Eufora normalizovanju stanja u ugroženim područjima.

Pomoć u Zenici pružaju pripadnici austrijske čete Eufora, dok su pripadnici slovenačke i čete Velike Britanije angažovani u Tuzli.

"Ova grupacija je već četvrti dan na terenu, iz Pete brigade Oružanih snaga BiH angažovano je 1.959 vojnika, iz Euforove dvije čete u kampu Butmir angažovano je 139 ljudi, dok su iz rezervnih Euforovih četa angažovana 483 vojnika", naveo je Šeruga.

On je dodao da je sačinjena lista mogućih zadataka Eufora koja uključuje popravke zaštitnih nasipa, transport životnih namirnica, lijekova, medicinskih sredstava, kao i čišćenje saobraćajnica.

Komandant operacije "Altea" Euforov general Adrian Bredšou izrazio je saučešće i iskreno žaljenje stanovništvu BiH zbog žrtava i uništene imovine.

On je pohvalio angažovanost Oružanih snaga BiH na područjima pogođenim poplavama, ističući da su na izvanredan način odgovorili na sve izazove koji su bili pred njima.

Bredšou je odao priznanje i snagama Eufora, te pohvalio Ministarstvo odbrane BiH zbog brze odluke da promijene prvobitnu namjenu vježbe i da zajedno sa Euforom organizuju operaciju ublažavanja posljedica poplava.

"Nadam se da će sve što su Oružane snage BiH uradile nakon poplava pomoći ljudima u BiH da bolje razumiju šta oni za njih čine da bi im olakšali da se nose s posljedicama poplava", izjavio je Bredšou.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE