• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bocan-Harčenko: Vrijeme je da OHR ode iz BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je večeras u Sarajevu da je vrijeme da OHR ode iz BiH.

Harčenko je ocijenio da bi u slučaju prestanka djelovanja OHR-a svi u BiH "lakše disali" i dolazili do kompromisa i dogovora.

"To nije samo politički cilj, već i moja lična želja. Ukoliko bismo došli do tog cilja, bilo bi lakše svima", rekao je Harčenko večeras tokom prijema povodom nacionalnog praznika Rusije.

On je dodao da je stav Rusije da bi u slučaju zatvaranja OHR Delegacija EU imala veću ulogu i ne bi bilo pritisaka i nametanja odluka.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko organizovao je večeras u Sarajevu prijem povodom Dana Rusije kojem su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Harčenko je tom prilikom izjavio da je ponosan na odnose Rusije i BiH, posebno na odnose sa Republikom Srpskom.

"Posebno nam gode čestitke za 12. jun - Dan Rusije iz Srpske, s obzirom da imamo vema intenzivne ekonomske i kulturne, te izvrsne političke odnose", rekao je Bocan-Harčenko.

On je napomenuo i da su kompanije i banke, poput Zberbanke, prisutne i na tržištu Federacije BiH, te da Ruska Federacija želi i sa ovim dijelom BiH odnose kakve ima sa Republikom Srpskom.

Harčenko je napomenuo da je rukovodstvo Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, ostvarilo jako dobru saradnju sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Ruski ambasador je iskoristio ovu priliku da izrazi saučešće porodicama ljudi koji su stradali u katastrofalnim poplavama koje su sredinom maja pogodile BiH.

Predsjednik Srpske Dodik izrazio je zadovoljstvo odnosima između Republike Srpske i Ruske Federcije, kao i činjenicom da je to na večerašnjem prijemu istakao i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Zadovoljan sam jer su odnosi Ruske Federacije i Repulike Srpske potpuno na poziciji razumijevanja, shatanja. Pozicija Ruske Federacije je principijelna i podržava međunarodno pravo i sve što to znači, odnosno, podršku Dejtonskom sporazumu, koji je jedina šansa BiH", rekao je Dodik.

Prijemu u Sarajevu, koji je ruski ambasador organizovao povodom nacionalnog praznika Rusije, prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih institucija, kao i institucija vlasti iz BiH.

Dan Rusije, 12. jun, je jedan od "najmlađih" državnih praznika u toj zemlji. Tog dana 1990. godine usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, a kroz tačno godinu dana, 12. juna 1991. održani su prvi u istoriji Rusije svenarodni direktni otvoreni izbori za predsjednika zemlje na kojima je pobijedio Boris Jeljcin.

Zvanični naziv - Dan Rusije - praznik je dobio 2002. godine i slavi se u cijeloj zemlji.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE