• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompromisom protiv prenosa nadležnosti

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je moguće postoći kompromis kada je riječ o donošenju izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH tako da ne bude prenosa nadležnosti.

 Kompromisom protiv prenosa nadležnosti Izvor: mondo.rs/arhiva

Izvor: mondo.rs/arhiva

"Krivični zakon nije trebao ni postojati na nivou BiH, a ni Sud i Tužilaštvo, jer ih nema ni u Ustavu, niti u Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da je Krivični zakon na nivou BiH, ustvari, avanturistička odluka nekih visokih predstavnika, koji sada "prave gužvu oko toga".

"Što se tiče te neke famozne priče oko sankcija donesen je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti i vidimo da, ukoliko to nije za unutrašnje obračunavanje u BiH, niko sa strane ne pominje ništa vezano za tu priču o sankcijama", rekao je predsjednik Srpske, ističući da to pitanje smatra riješenim.

Govoreći o Krivičnom zakonu, Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da ono što je Ustavna nadležnost BiH može da bude dio pravosudne prakse i pravosuđa, a ne da zadire u niže pravosudne nivoe.

"Ti što, navodno, hoće da grade BiH, istovremeno su slijepi za činjenicu da stranci upravljaju Tužilaštvom BiH. Savršeno se dobro zna da su stranci ti koji su određivali da se digne optužnica protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH Gorana Zupca koji je radio svoj posao", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je optužnica protiv Zupca podignuta za navodno ugrožavanje ustavnog poretka, a da niko u ovoj zemlji nije utvrdio ko je ugrozio ustavni poredak pošto u zakonu nema kvalifikacije te vrste.

"Sve apsurd do apsurda i zato ova zemlja ide krupnim koracima ka svom neuspjehu", zaključio je predsjednik Srpske.

Usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH je jedan od uslova Manivala da ne stavi BiH na "crnu listu". Drugi uslov je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je usvojen bez rasprave 6. juna na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE