• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deklaracija (principi) umjesto zaključaka?

Zaključke NSRS o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH preformulisati u principe ili deklaraciju za ustavne promjene!?

 Deklaracija (principi) umjesto zaključaka? Izvor: MONDO

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nada Tešanović pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da još jednom razmotri svoj zahtjev za povlačenje skupštinskih zaključaka o prenošenju nadležnosti i da u roku od 15 dana bude donesen isti stav, deklaracija ili zaključci.

Tešanovićeva je istakla da parlament, ''u suštini, ostaje i dalje pri zaključcima, ali je moguće da se za 15 dana dođe do nekog drugog mišljenja''.

''Ostavili smo mogućnost da do naredne sjednice parlamenta dobijemo saglasnost naših partnera i da se dogovorimo o budućem djelovanju i koracima, ali samo zajedno, u punom sastavu'', rekla je Tešanovićeva za "Fokus".

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je prijedlog seta od pet zaključaka kao odgovor na Inckova pisma pomjeren na dnevnom redu sjednice parlamenta, Tešanovićeva je istakla da nikakve odluke ne treba donositi na prečac, a da je za neka rješenja potrebno ipak malo više vremena za razmišljanje i traženje drugih mogućnosti.

Komentarišući spekulacije o preimenovanju zaključaka u deklaraciju, ona je navela da ako je preimenovanje rješenje da ne bude sukoba s međunarodnom zajednicom - onda nema razloga da se to ne usvoji kao deklaracija.

Deklaracija, prema njenim riječima, ima veći značaj i jača je od zaključaka.

Ona smatra da ''ne treba biti tvrdoglav i ostati pri nečemu što može da šteti'', ali da je parlament, s druge strane svjestan da nije usvojio ništa antidejtonski, niti antiustavno.

Zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH treba preformulisati u principe za ustavne promjene, koje će od BiH napraviti funkcionalnu državu na putu ka Evropi, tvrdi profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Emil Vlajki.

On smatra da je Narodna skupština RS taktički pogriješila, što je u razgovoru o nadležnostima govorila van konteksta "mape puta" ka EU.

Vlajki je za "Nezavisne novine" rekao da platforma Narodne skupštine RS za ustavne promjene treba da sadrži belgijski model, jer i Belgija ima tri naroda i uslovno rečeno dva entiteta.

"Belgija ima tri naroda koji žive jedni uz druge, to su Flamanci, Valonci i Nijemci, govore apsolutno različitim jezicima, a imaju dva uslovno govoreći entiteta - flamanski i valonski. Zajedničke nadležnosti države su odbrana, finansije i spoljni poslovi. Dakle, takva tvorevina kao Belgija, kao model već postoji unutar Evrope i niko ne misli da je ona nefukcionalna", rekao je Vlajki.

On je istakao da bi Narodna skupština RS trebala donijeti zaključak da apsolutno prihvata napore međunarodne zajednice koji su dobronamjerni za ulazak u Evropu, ali s obzirom specifičnosti BiH, koje su skoro identične sa Belgijom, trebalo bi da se založi da se belgijski model uzme kao osnova.

Vlajki smatra da OHR ne bi mogao prigovoriti ovakvom rješenju, a RS bi dobila prostor za akciju.

On je ocijenio da je namjera Narodne skupštine RS očito bila dobra, jer niko nije nerazuman da ne shvati da se BiH ne može ukinuti i da se ne može nešto osamostaliti unutar toga, jer to međunarodna zajednica nikada neće priznati.

Dodik: Mi smo rekli svoje!


Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ima pravo na svoje posmatranje bilo kog događaja, ali da je Narodna skupština RS dovoljno autentična da može sama da odluči na koji način i kada će šta stavljati na dnevni red.

Komentarišući Inckovu najavu da će informisati Upravni odbor Savjeta za provođenje mira da Narodna skupština RS nije preduzela ništa u vezi sa ranije donesenim zaključcima o prenošenju nadležnosti sa RS na nivo BiH, te razmotriti svoje dalje korake, Dodik je rekao da su Inckovi dalji koraci ''njegova stvar''.

''On ima pravo na svoje posmatranje bilo kog događaja . Mi smo sve u suštini rekli'', istakao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske spremna je za saradnju sa visokim predstavnikom i međunarodnim predstavnicima, kako bi fokus institucija vratili na prioritetna pitanja, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

Jednoglasnom odlukom da u dnevni red 31. redovne sjednice uključi i razmatranje zahtjeva iz pisama visokog predstavnika od 25. maja i 5. juna Narodna skupština RS je pokazala odgovornost i razumijevanje za argumentovanu raspravu i spremnost da se traži racionalno rješenje, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko informisaće Upravni odbor Savjeta za provođenje mira o činjenici da Narodna skupština RS nije preduzela ništa u vezi sa ranije donesenim zaključcima, te razmotriti svoje dalje korake, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je konstatovao da je skupština RS "donijela racionalnu odluku da zaključci ne postanu pravosnažni tako što ih neće objaviti u `Službenom glasniku`".

Visoki predstavnik je ranije upozorio Skupštinu da zaključci od 14. maja daju instrukcije institucijama RS da djeluju na način koji je u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavno.

Incko je zatražio je od Narodne skupštine RS da do 11. juna poništi ove zaključke. Visoki predstavnik Narodnoj skupštini je u vezi sa ovim zaključcima uputio pisma 25. maja i 5. juna.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE