• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS i FBiH različito o zatvaranju OHR-a

Političari iz RS saglasni su u ocjeni da Kancelarija OHR-a treba da u što skorije vrijeme bude zatvorena. U Federaciji BIH potpuno suprotno mišljenje.

 RS i FBiH različito o zatvaranju OHR-a Izvor: MONDO

Stranke koje dolaze iz Federacije BiH smatraju da za to još nisu ispunjeni uslovi, pišu "Nezavisne novine".

Komentarišući izjavu švedskog šefa diplomatije Karla Bilta, inače prvog visokog predstavnika u BiH, da je vrijeme da OHR bude zatvoren, predsjednik PDP-a Mladen Ivanić poručio je da nema razloga da OHR ostane u BiH.

"Ovo je poznati stav Karla Bilta. Ako BiH poslije toliko godina ne napravi pomak, onda će se uvijek tražiti opravdanje da visoki predstavnik ovdje ostane", rekao je Ivanić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da BiH zaslužuje da joj bude data podrška da samostalno ide putem prema međunarodnim integracijama, te da nisu političari jedini koji treba da rješavaju probleme u BiH, nego da se "svi uključe u taj proces".

"Na sljedećoj sjednici Savjeta za provođenje mira će, nadam se, biti pokrenuto pitanje da BiH nastavi dalje samostalno", dodao je Đokić.

Šef Kluba poslanika SDS-a Borisav Bojić smatra da Bilt dobro poznaje situaciju u BiH, pa da je stoga kompetentan da može dati ocjenu o tome.

On je naveo da je, kada je riječ o demokratiji, sigurno bolje da domaći političari preuzmu odgovornost za rješavanje problema, jer su njih izabrali građani, pa su pred njima i odgovorni.

Član Predsjedništva HDZ BiH Ivo Miro Jović smatra da Bilt nije učinio mnogo za odlazak OHR-a, te da je posao visokog predstavnika samo djelimično završen.

"Željeni mir koji se mora postići ne može se desiti ako nema ravnopravnosti naroda i ako ne postoje elementarna ljudska prava", istakao je Jović.

Član Predsjedništva Stranke za BiH Beriz Belkić kaže da domaći političari ne odlučuju o tome i da zato postoje jasno naznačeni uslovi za odlazak visokog predstavnika.

Visoki funkcioner SDA Adil Osmanović, koji je i potpredsjednik RS, poručio je da je visoki predstavnik još potreban, jer ne postoje državne institucije koje bi mogle da preuzmu odgovornost na sebe.

"Imamo opstrukciju entiteta, koju može riješiti samo visoki predstavnik", naveo je Osmanović.

Ambasade Velike Britanije, SAD i Češke složile su se, takođe, da je uslov za odlazak visokog predstavnika iz BiH ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova koje je postavio Savjet za provođenje mira, te da "nema odlaska OHR-a dok ne budu ispunjeni ti uslovi".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE