• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić od Hrvatske traži informacije o Tuzli

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je u pismu Ambasadi Hrvatske informacije o isporuci oružja avionom u Tuzlu.

 Karadžić od Hrvatske traži informacije o Tuzli Izvor: MONDO

Za tu isporuku se sumnja da je izvršena u februaru 1995. godine.U pismu koje je označeno datumom 2. juna, Karadžić traži sve izvještaje, fotografije i bilješke o teretu koji je u Tuzlu, kako navodi, stigao avionom C-130 u februaru i martu 1995. godine.

Nekadašnji predsjednik RS, optužen u Hagu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, traži od Hrvatske i bilješke o distribuciji ovog oružja ili municije iz Tuzle u Srebrenicu ili Žepu u istom periodu.

Karadžić očekuje i informacije o presretnutim razgovorima u periodu između 10. februara 1995. i 31. marta 1995. godine u kojima se raspravlja o dopremanju oružja i vojne opreme u Tuzlu, kao i podatke o raketama dugog dometa namijenjenim BiH, čiju su inspekciju u Hrvatskoj u avgustu i septembru 1995. godine izvršili, kako kaže, pripadnici osoblja SAD.

Karadžić navodi da su u razgovorima o transportu ovih raketa učestvovali predstavnci hrvatske Vlade, te američki diplomata Ričard Holbruk i ambasador Piter Galbrajt.

Nekadašnji predsjednik RS u odvojenom pismu od Ambasade Malezije u Hagu traži informacije o transportu i prodaji oružja, municije ili vojne opreme bosanskim muslimanim u periodu od aprila 1992. godine do avgusta 1995. godine od strane Vlade Malezije ili članova UNPROFOR-a iz ove zemlje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE