• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bevanda: Poplave ugrozile trećinu stanovništva

Autor SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da su poplave u BiH ugrozile trećinu stanovništva.

Prema njegovim riječima relevantan podatak o stvarnoj šteti biće poznat nakon procjene tima stručnjaka iz UN, Evropske komisije i Svjetske banke, u saradnji sa lokalnom zajednicom i svim organima vlasti.

"Sve vrijeme pokušavam se postaviti na način da niti jednom `zrnu politike` ne dopustim da uđe u sve to. Međutim, nije dobro licitiranje koje ide ka tome, jer će stvarno stanje i podaci koje dobijemo od procjene štete biti osnov za aplikacije", rekao je Bevanda.

On je za TV1 podsjetio da je Savjet ministara 21. maja uputio svim nivoima vlasti preporuku da se lokalne zajednice pripreme za procjenu, te da dnevno dobijaju izvještaje Ministarstva bezbjednosti BiH.

"Radimo sve što možemo, a u pojedinim resorima i više od toga. Ipak, sve ono što se desilo, pokazalo je određena nesnalaženja, nedostatak koordinacije. Biće vremena da se i o tome priča", naveo je Bevanda.

On je istakao da je prioritet vratiti ljude tamo gdje se mogu vratiti, a gdje povratak nije moguć, obaveza je izgraditi nove domove.

"U izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH vidjeli smo koliko je robe ušlo u BiH. Takođe, priča se o silnim pomoćima na računu BiH. Prema jučerašnjem podatku Ministarstva finansija, na jedinom računu ima oko 700.000 KM. Dakle, ako neko misli da su sve te priče i novac pohrlili ovamo - nisu. Međutim, mora se sistemski i akciono raditi", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je napomenuo da je, na osnovu zaključka i u saradnji sa Evropskom komisijom, izvršena realokaciju 42 miliona evra, koji će biti namijenjeni za pomoć ugroženima.

"Odmah smo započeli pregovore sa Agencijom za razvoj pri Svjetskoj banci i u startu je bilo riječi o 57 miliona dolara, međutim kroz pregovore, došli smo do iznosa od 100 miliona dolara. Entiteti i Brčko distrikt se moraju dogovoriti o iznosu novca koji će biti redistribuisan", pojasnio je Bevanda.

On je rekao da, kao guverner BiH u Svjetskoj banci, ima informaciju da još nije došlo do tog dogovora, što je zabrinjavajuće.

"To je bio privremeni dogovor do okončanja procjena, koje će biti završene do 18. juna, kako je najavljeno iz ovog tima. Tog datuma će procjene biti prezentovane i znaćemo kolika je šteta u pojedinim oblastima u BiH", smatra Bevanda.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE