• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostar: Način izbora podijelio Bošnjake i Hrvate

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je današnju sjednicu raspravom o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije Doma na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Dom naroda.

Ustavnopravna komisija ovog doma nije utvrdila da je ovaj zakonski prijedlog usklađen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i nije prihvatila njegove principe.

Poslanik HDZ-a Niko Lozančić predložio je da bude odbijeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije BiH.

On smatra da Ustavnopravna komisija nije dostavila precizno mišljenje o usklađenosti ovog zakona sa Ustavom BiH, odnosno da nije navedeno da je dala negativno mišljenje.

"Mišljenje nije ni negativno, ni pozitivno, a nije ni u skladu sa Poslovnikom", tvrdi Lozančić i traži da komisija direktno navede da li je zakon u skladu s Ustavom.

Lozančić je, ističući važnost ovog zakona, rekao da njegovim neusvajanjem svi građani u Mostaru ostaju obespravljeni i diskriminisani.

On je pojasnio da je Zakon posljedica odluke Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da odredbe Statuta Grada Mostara nisu usklađene sa Ustavom BiH.

Poslanik SDA i predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović rekao je da je Komisija dala dvostruko negativno mišljenje i da je njen izvještaj uobičajen.

"Ovo je pokušaj da se iz proceduralnih razloga ovo pitanje vrati na početak", ocijenio je Džaferović i dodao da je problem što zakon predlaže novo rješenje koje nigdje do sada nije propisano.

On je rekao da je SDA za više jedinica lokalne samouprave u Mostaru i rotaciju gradonačelnika.

Džaferović je pozvao Dom da podrži negativno mišljenje Ustavnopravne komisije i da na taj način danas bude okončana parlamentarna procedura ovog zakona, tako što će biti odbijen.

Mirsad Đugum iz SBB-a smatra da građani Mostara nemaju isto pravo kao drugi građani, da su oni "taoci politike", kao i da je to pitanje odavno trebalo da bude riješeno.

Poslanik SDA Salko Sokolović tvrdi da je suštinski problem da se traži mijenjanje izbornih područja u Mostaru i da to neće biti dozvoljeno.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da SDA i HDZ odgovara da se i dalje vodi ovakva priča o Mostaru i da se ništa ne rješava.

Prema njegovim riječima, sva priča ove dvije stranke o Mostaru "pada u vodu" kada se vidi položaj Srba u tom gradu.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bez glasova podrške bošnjačkih delegata, usvojio je 29. aprila po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Ovim zakonskim aktom određeno je da se 35 vijećnika u Vijeće grada Mostara bira na neposrednim i tajnim izborima, pri čemu bi područje grada bilo jedinstvena izborna jedinica.

U prijedlogu zakona precizirano je da konstitutivni narodi imaju najmanje po četiri, a nacionalne manjine i ostali najmanje po jednog predstavnika u Gradskom vijeću.

Predlagači zakona, hrvatski delegati u Domu naroda, obrazlažu da se ovim rješenjima provodi odluka Ustavnog suda BiH, koji je još 2010. godine proglasio neustavnim odredbe Statuta grada Mostara koje se odnose na izbor gradskih vijećnika, a time i odredbe Izbornog zakona koje se odnose na ovaj grad.

Prijedlog zakona hrvatskih delegata u decembru bio je pred Domom naroda, ali nije usvojen jer su ga delegati iz reda SDA proglasili štetnim za vitalni nacionalni interes Bošnjaka, nakon čega se Ustavni sud BiH izjasnio da njime nije povrijeđen bošnjački nacionalni interes.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE