• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIP BiH: Nemojte putovati u Irak

Autor mondo.ba

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je upozorenje za putovanja u Republiku Irak u kojem se državljani BiH koji su namjeravali putovati u ovu zemlju pozivaju da iz sigurnosnih razloga putovanje odgode.

Ministarstvo inostranih poslova BiH preporučuje državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi.

Bosanskohercegovački državljani u Republici Irak kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Amanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Republiku Irak na broj telefona: + 962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju rođake u Iraku mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Amanu ili centar komunikacija u MVP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine je uputilo instrukciju Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu da kontaktira relevantne institucije u Iraku, kako bi osigurala najnovije informacije o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji i potencijalnom smjeru njenog daljnjeg razvoja. Ambasadi BiH u Amanu je naloženo da utvrdi broj bosanskohercegovačkih državljana koji se trenutno nalaze u Iraku, te da u narednom periodu bude na raspolaganju svim bh. državljanima koji žele da napuste ovu zemlju, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ministarstvo inostranih poslova BiH i Ambasada BiH u Amanu će pratiti razvoj situacije u Republici Irak i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće korake u cilju zaštite državljana BiH i interesa zemlje.

Situacija u Iraku se u proteklih nekoliko dana naglo pogoršala nakon što su pripadnici tzv. Islamske države Irak i Levant (ISIL) zauzeli gradove Mosul i Tikrit, kao i veći dio sjevernog i centralnog Iraka. Prema prvim procjenama, nakon vojnih obračuna iračke vojske i ISIL-a, oko 500 000 civila je napustilo grad Mosul, iz kojeg se iračka vojska prethodno povukla.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE