• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Hodžić tukao zatvorenike na Igmanu

Autor SRNA

U nastavku suđenja za zločin počinjen 1993. godine na planini Igman, svjedok Tužilaštva BiH Rajko Mrkaja ispričao je kako ga je optuženi Nedžad Hodžić tukao u atomskom skloništu.

Mrkaja je naveo da je na početku rata bio u kući u Hadžićima i da je uhapšen 29. maja 1992. godine i odveden prvo u logor "Silos", potom u Krupu, a u februaru 1993. godine, zajedno sa još desetak zatvorenika, na planinu Igman.

"Došao je kamion na kojem je pisalo 'Allahu ekber Zulfikar Ališpago' i prebačeni smo na planinu Igman. Smješteni smo u atomsko sklonište. Na Igmanu sam proveo dva mjeseca", rekao je svjedok, koji je posredstvom videolinka svjedočio iz Las Vegasa.

Mrkaja je ispričao da je nakon dva dana u atomsko sklonište "upao Nedžad sa još dva vojnika i dvije djevojke, od kojih je jedna bila Sabina", prenosi Birn.

"Rekao je: 'Raširite noge'. Udarali su nas redom, udarali i udarali. Tjerali su nas da klanjamo, gasili na nama cigarete. Nedžad nas je nogom od stola udarao i većina nas nakon toga nije mogla ustati", prisjetio se svjedok.

Na pitanje tužioca Vladimira Simovića ko je Nedžad, svjedok je odgovorio da je to Nedžad Hodžić, "sin Zulfikarove sestre", koji je u to vrijeme bio u dvadesetim, nižeg rasta i sa ožiljkom iznad desnog oka.

Mrkaja se prisjetio i kako je pretučen kada je, zajedno sa još nekoliko zatvorenika, unosio drva u hotel "Mrazište", gdje su ga "Nedžad, Nihad i Mesar" tukli.

"Nisam znao za sebe, tek nakon 15 dana sam došao sebi. Leđa su mi puna oštećenja. Od izlaska odatle sam imao problema s leđima", dodao je svjedok.

Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu zvanom Struja, nekadašnjim vojnicima jedinice "Zulfikar" takozvane Armije BiH, sudi se za zločine počinjene 1993. na planini Igman. Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka sudi se u posebnom predmetu za zločin počinjen u Trusini kod Konjica.

Suđenje za zločin počinjen 1993. godine na planini Igman biće nastavljeno 16. juna.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE