• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok o premlaćivanju srpskih zarobljenika

Autor SRNA

Na suđenju za zločine počinjene u Brodu i Odžaku, svjedok Tužilaštva BiH Savo Bogojević rekao je da je Josip Tolić bio jedan od onih koji su tukli srpske zatvorenike, među kojima je i Rade Tomanović koji je nakon toga preminuo.

Bogojević je ispričao da je početkom rata zatvoren u fiskulturnu salu škole u Odžaku, gdje su zatvorenici maltretirani i udarani i da su neki od njih nakon premlaćivanja preminuli, prenosi Birn.

"Tomanovića neko izvodi van na hodnik, čuju se jauci. Onda ga uvode – ne znam ko, jer nisam smio gledati – zavezali su ga i tukli. Tad vidim da ga Golubović, Tolić i Halilović tuku", rekao je svjedok, te dodao da je kasnije tijelo Tomanovića izneseno iz sale.

Na pitanje tužioca Miroslava Janjića na koji način ga je Tolić udarao, svjedok je odgovorio da ne zna, ali da jeste vidio da ga je udarao.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Broda.

Svjedok je ispričao da je u školi preminuo i zatočenik Rade Deronjić nakon što ga je grupa od pet ili šest lica pretukla.

Bogojević je naveo da ga je tokom zarobljeništva u Odžaku Tolić jednom udario rukama po ušima, te jednom tokom zarobljeništva u Brodu.

Odbrana je navela da je svjedok u ranijoj izjavi ispričao da ga je Tolić samo jednom udario, na šta je svjedok odgovorio da se danas toga sjetio, te da je puno toga preživio, zbog čega se ne može sjetiti svega odjednom.

Suđenje će biti nastavljeno 27. juna.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE