• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Međugorju otvoren Prvi kongres žena vjernica

Autor SRNA

Predsjednik Međureligijskog vijeća BiH Husejin Smajić danas je u Međugorju svečano otvorio Prvi kongres na kojem se okupilo više od 100 žena vjernica iz čitave BiH.

Stručni savjetnik MRV Olivera Jovanović izjavila je Srni da su na otvaranju Prvog kongresa žena vjernica BiH bili prisutni i predstvnici Ambasade SAD u BiH i nevladine organizacije "Vorld vižn" koji su glavni donatori ovog kongresa.

"Prisutni su bili i predstavnici katoličke humanitarne organizacije CRS koja je sa Mrežom žena vjernica potencijalni partner u projektima Međureligijskog vijeća. Prisutni su bili i gosti iz Južne Koreje u ime pokreta 'Svjetske mirovne fondacije'", rekla je Jovanovićeva.

Ona je napomenula da je Prvi kongres žena vjernica okupio muslimanke, pravoslavne hrišćanke, rimokatolkinje i Jevrejke iz svih dijelova BiH, odnosno od Bihaća do Trebinja.

Radni dio kongresa traje do 15. juna tokom kojeg će se analizirati stanje u građanskom društvu kroz obrađivanje raznih tema o porodici, problemima jednoroditeljskih porodica, nasilju u porodici i nasilju nad djecom, prevenciji predrasuda o drugima kroz vjeronauku te položaju žena.

"Prvi dan smo posvetili istorijatu aktivizma žena još od vremena Austro-Ugarske do danas i konkretnim primjerima političkog angažovanja žena", dodala je Jovanovićeva.

O temi "Žene na selu" prisutnim je govorila Slađana Ujić iz Gučeva kod Rogatice, koja je dobitnica nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu u 2013. godini, koju je dodijelila Vrhovna svjetska ženska fondacija (World Women Summit Foundation).

Kongres će biti nastavljen sutra u Etno-selu "Herceg" u Međugorju, dok je zatvaranje predviđeno za nedjelju 15. juna.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE