• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za pomoć BiH odobreno 7, 5 miliona evra

Autor SRNA

Banka za razvoj Savjeta Evrope (CEB) odobrila je dva kredita u ukupnom iznosu 7,5 miliona evra za pomoć BiH, izjavio je danas u Sarajevu guverner ove banke Rolf Vencel.

Vencel je rekao da je kredit od pet miliona evra namijenjen za socijalni smještaj, a drugi od 2,5 miliona evra za kredite malim i srednjim preduzećima.

On je u izjavi novinarima najavio da će CEB učestvovati na globalnoj donatorskoj konferenciji početkom jula i da će biti dio jedinstvenog napora za pomoć poplavljenim područjima u BiH.

"Do tada ćemo dobiti izvještaj o procjeni štete", rekao je Vencel koji nije mogao precizirati sa kolikim iznosom će CEB pomoći obnovu područja pogođenih katastrofalnim poplavama i klizištima.

On je dodao da je CEB izdvojio 100.000 evra grant sredstava za identifikovanje i mapiranje minskih polja koja su pomjerena u poplavama i klizištima, te za edukovanje i informisanje mladih ljudi koji ne znaju kako mine izgledaju, zbog čega su izloženi opasnosti.

Ova sredstva, precizirao je Vencel, biće upućena putem Međunarodnog trast fonda.

Zahvaljujući na dosadašnjoj pomoći, te juče odobrenim novim kreditima CEB-a, ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić istakao je da se radi o izuzetno povoljnim kreditnim sredstvima sa niskom kamatnom stopom i sa grejs periodom.

"Sredstva CEB-a su najpovoljnija i odnose se na raspuštanje kolektivnih centara i očuvanje radnih mjesta. I ova dva kredita se odnose na to i usko su u vezi sa elementarnom nepogodom koja nas je zadesila", zaključio je Špirić.

U Sarajevu se danas završava dvodnevni plenarni godišnji sastanak CEB-a.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE