• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija nudila Dodiku da uhapsi Mladića?

S najviših pozicija u Srbiji Miloradu Dodiku je ponuđeno da Ratko Mladić bude prebačen u RS gdje bi bio uhapšen i isporučen Hagu, piše Dnevni avaz.

 Srbija nudila Dodiku da uhapsi Mladića? Izvor: MONDO

Poslije nedavno objavljenih snimaka u političkom magazinu "60 minuta"na tv Federacije BiH (FTV) na kojima je Ratko Mladić, a za koje urednik magazina tvrdi da su nastali poslednjih nekoliko godina u Beogradu, sarajevski list "Dnevni avaz" piše da su srpske vlasti nudile premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku da ovaj haški optuženih bude prebačen u RS i uhapšen.

Naime, list navodi da je sa najviših pozicija u Srbiji premijeru RS Miloradu Dodiku, navodno, nedavno ponuđeno da ratni zločinac Ratko Mladić bude prebačen na teritoriju BiH entiteta, gdje bi bio uhapšen i isporučen Haškom tribunalu, tvrde izvori Dnevnog avaza bliski obavještajnim strukturama u BiH.

Dodik je, međutim, bar za sada, takvu ponudu odbio, smatrajući je previše rizičnom za vlastitu poziciju, piše ovaj sarajevski list.

Sagovornik Dnevnog avaza tvrdi da se do ovih saznanja došlo zahvaljući presretnutom telefonskom razgovoru na relaciji Beograd - Banja Luka.

Tvrdi i to da je lično čitao transkript tog razgovora te da se on nalazi i na stolovima najvažnijih predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ovaj razgovor, dodaje izvor Avaza, još je jedan dokaz da vlasti u Beogradu znaju gdje se nalazi najtraženiji ratni zločinac i da samo čekaju najpogodniji trenutak i biraju najbolji način za sebe da ga isporuče Haškom tribunalu.

List naglašava da je s obzirom na karakter materijala praktično nemoguće dobiti zvaničnu potvrdu tvrdnji njihovog sagovornika.

Od Dodika je iz Beograda, navodno, traženo da preuzme Mladićevo hapšenje, jer bi to rasteretilo Srbiju i olakšalo njen pristup Evropskoj uniji.

Ujedno bi Beograd dobio i alibi za dosadašnje neisporučenje Mladića Hagu, jer bi se onda moglo tvrditi da se zločinac, ustvari, nije ni krio u Srbiji, pa ga samim tim tamošnje službe nisu mogle ni uhapsiti.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE