• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Salihović mora da ode!

Autor SRNA

Staša Košarac poručio da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH iskoristiti pravna i politička sredstva kako bi zaustavili političku namjeru Tužilaštva BiH i bošnjačkih političkih šefova da diskredituju Gorana Zupca.

 Košarac: Salihović mora da ode! Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac poručio je da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH iskoristiti sva pravna i politička sredstva kako bi zaustavili prljavu političku namjeru Tužilaštva BiH i bošnjačkih političkih šefova da diskredituju i sa pozicije direktora Sipe uklone Gorana Zupca.

"Optužnica Tužilaštva BiH protiv Zupca je pročitana knjiga. Ta optužnica raskrinkava Tužilaštvo kao direktnu filijalu određenih bošnjačkih stranaka i do juče nedodirljivih pojedinaca u tim strankama, koji nemaju drugog načina da izbjegnu pravdu osim da Tužilaštvo BiH upotrijebe kao instrument za realizaciju svojih ciljeva. Glavni tužilac Goran Salihović lutka je na koncu tih bošnjačkih stranaka i tih pojedinaca, te zbog toga hitno treba da podnese ostavku i ode sa te pozicije", naglasio je Košarac.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH podsjetio je da je Sipa pod vođstvom Gorana Zupca uspješno provela najobimnije istrage u istoriji BiH protiv mafijaških klanova, nakon kojih je uhapšeno i procesuirano više desetina kriminalaca i ubica.

"Problemi u odnosima direktora Sipe i glavnog tužioca BiH nastali su nakon što je otvoren jedan broj predmeta ratnih zločina protiv Srba, koji su godinama skupljali prašinu u ladicama policijskih i pravosudnih institucija u Sarajevu. Imena osumnjičenih dobro su poznata javnosti, jer je riječ o Bošnjacima koji se danas nalaze na nekim od ključnih političkih, policijskih, pa čak i pravosudnih funkcija.

Svi oni očekivali su i očekuju pomoć i zaštitu Gorana Salihovića, koji je nasilne proteste u Sarajevu očigledno iskoristio kako bi, zloupotrebljavajući poziciju na kojoj se nalazi, izvršio udar na direktora Sipe Gorana Zupca", istakao je Košarac u saopštenju.

On je pozvao Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH da povuče poteze s ciljem zaštite institucija BiH od štetnog i opasnog političkog djelovanja glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

"Izvještaj glavnog tužioca ponovo nije dobio podršku zajedničkih institucija BiH. Glavni tužilac ponovo se nije pojavio pred najvišom zakonodavnom institucijom, što je slučaj bez presedana u bilo kojoj zemlji na svijetu. Takav tužilac, koji izvršava samo naloge svojih političkih šefova, ne može obavljati tu funkciju. Zato pozivam VSTS da hitno preduzme mjere iz svoje nadležnosti prema glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću", zaključio je Košarac.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE