• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Montgomeri: Međunarodna politika u BiH neefikasna

Postojeća međunarodna politika u BiH nije efikasna i treba smisliti nešto drugo, ocijenio je bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

 Montgomeri: Međunarodna politika u BiH neefikasna Izvor: MONDO

Nekadašnji specijalni savjetnik predsjednika SAD za BiH je istakao da je učinjen izvjestan napredak, ali da su se pojavili drugi problemi, još iz vremena (bivšeg visokog predstavnika u BiH) Pedija Ešdauna, zbog čega je BiH u velikoj opasnosti da, kako je naveo, krene unazad.

"Trebamo se pomiriti sa činjenicom da sadašnja politika prema BiH nema efekta. To je ono što uporno naglašavam, jer više od 15 godina provodili smo u prazno jednu politiku u BiH, a drugu koja se tiče Kosova. Svim snagama trudili smo se da tu politiku sprovedemo u djelo, što jednostavno nije uspjelo", rekao je Montgomeri za "Glas Srpske".

On je dodao da želi da pokrene dijalog o onome što bi trebalo promijeniti, odnosno o tome na koji način se mogu promijeniti odnos i postojeća politiku prema BiH, te kreirati nova politika.

Montgomeri je ocijenio da tri etničke grupe u BiH na neki način treba da postignu novi stepen razumijevanja u međusobnim odnosima, što važi i za etničke zajednice na Kosovu, bez prisiljavanja da žive u jednoj državi, te na način prihvatljiv i međunarodnoj zajednici.

"Stav međunarodne zajednice je da je BiH održiva kao suverena sa dva entiteta i da ni u kom slučaju ne bi podržali referendum o nezavisnosti Republike Srpske. Ovo može biti tema razgovora i u narednih deset godina, jer stvarnost kaže da BiH, Kosovo i Srbija neće biti stabilni sve dok se bude i dalje insistiralo na postojećoj politici. Tako da smatram da će biti velikog otpora eventualnoj promjeni te politike", dodao je Montgomeri.

On je naglasio da je za stabilnost u RS potrebno prilično zalaganja građana Srpske u odnosu na BiH i region.

"Moguće je da referendum o nezavisnosti RS bude dio tog procesa, mada ne vjerujem da se to može ikada dogoditi, osim ako se potpuno ne promijeni pristup BiH. Ukoliko bi RS jednostrano organizovala referendum, to bi moglo voditi većoj nestabilnosti. On mora biti dio sveobuhvatnog procesa", istakao je Montgomeri.

On je ocijenio da je BiH djelimično uspješan projekat međunarodne zajednice i SAD, ali da treba još mnogo toga da se uradi da bi doživio potpuni uspjeh. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE