• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BH novinari: Sudije ne poznaju zakone

Dragan Jerinić ocijenio da je šokantna činjenica da sudije Ustavnog suda BiH ne poznaju zakone svoje države.

 BH novinari: Sudije ne poznaju zakone Izvor: MONDO

Ustavni sud BiH je, prijetnjom zatvorom zbog teksta objavljenog 10. juna u "Glasu Srpske" pod naslovom "Odluka protivna Dejtonu i Ustavu", iznio nevjerovatnu činjenicu da u toj visokoj pravosudnoj instituciji ne poznaju zakone ove države, ocijenili su predstavnici novinarskih udruženja u BiH, dodajući da je riječ o svojevrsnom skandalu.

Član Upravnog odbora udruženja "BH novinari" Dragan Jerinić ocijenio je da je šokantna činjenica da sudije Ustavnog suda BiH ne poznaju zakone svoje države, jer poznato je da, prema krivičnim zakonima, novinari ne mogu zbog svojih tekstova ići u zatvor.

"To stoji u izmjenama krivičnih zakona donesenim još prije osam do devet godina", rekao je Jerinić za "Glas Srpske".

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske (RS) Branislav Božić naglasio je da je Ustavni sud BiH tim saopštenjem doprinio zaoštravanju atmosfere oko medija.

"Nije mi jasno gdje je u svemu greška novinara, ali i ako je ima, moguće je to razjasniti na drugi način. Postoji demanti, ispravka. Nije prva forma prijetnja zatvorom ili novčana kazna, već razjašnjenje nesporazuma, ocijenio je Božić.

Od Ustavnog suda BiH, dodao je on, ne očekuje da dodatno komplikujke situaciju.

Ustavni sud BiH je povodom teksta u "Glasu Srpske" izdao saopštenje u kojem je naglašeno da će onaj "ko neovlašteno objavi ono što se po zakonu ne smije objaviti biti kažnjen novčanom ili kaznom zatvora do tri godine".

"Glas Srpske" je u tekstu "Odluka protivna Dejtonu i Ustavu", od 10. juna, prenio izjavu premijera RS Milorada Dodika da je odluka Ustavnog suda BiH o privatizaciji imovine preduzeća "Krajina Borac" iz Banjaluke donesena u korist preduzeća "Borac Travnik" iz Federacije BiH, protivna Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH i važećim zakonima.

List navodi da Ustavni sud nije reagovao na prvi tekst objavljen 3. juna u "Glasu Srpske" koji se tiče ove njegove odluke. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE