• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Razmotriti rad pravosudnih organa BiH

"Nedopustivo je da se u Sudu BiH za ista krivična djela izriču duplo veće kazne od onih pred drugim sudovima u BiH", navodi se u saopštenju.

 SDS: Razmotriti rad pravosudnih organa BiH Izvor: MONDO

Srpska demokratska stranka (SDS) uputila je zahtjev da na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bude razmatrana inicijativa Srba i Hrvata optuženih pred Sudom BiH o osnovanosti postupanja pravosudnih organa BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina.

"Lica protiv kojih se vodi postupak pred Sudom BiH već dvije godine obraćaju se entitetskim i institucijama BiH, OHR-u i predstavnicima političkih partija, sa zahtjevom da im se sudi po Krivičnom zakonu koji je važio u momentu izvršenja djela za koja su optuženi, a ne po Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine koji je daleko rigorozniji", navodi se u saopštenju.

SDS naglašava da je primjena Krivičnog zakona BiH na krivična djela počinjena tokom rata, u suprotnosti sa Međunarodnim paktom o građanskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koji su propisali da nikome neće biti izrečena teža kazna od one koja se može primijeniti u trenutku kada je krivično djelo izvršeno.

Iz ove stranke podsjećaju da je Sud BiH Srbima do sada izrekao više od 1 133 godine zatvora, Hrvatima oko 150, a Bošnjacima 41, što, kako se ističe, dovoljno govori o njegovoj selektivnosti i na čiju štetu je načinjen pravni presedan da se optuženim retroaktivno sudi.

"Takođe, nedopustivo je da se u Sudu BiH za ista krivična djela izriču duplo veće kazne od onih pred drugim sudovima u BiH", navodi se u današnjem saopštenju SDS.

Ova stranak podsjeća da su se pritvorenici Kazneno-popravnog zavoda "Kula" u Istočnom Sarajevu, srpske i hrvatske nacionalnosti, njih 21, obratili parlamentu BiH, institucijama RS i BiH, OHR-u, nevladinim organizacijama i političkim partijama, sa zahtjevom da se za procesuiranje ratnih zločina pred Sudom BiH primjenjuje Krivični zakon SFRJ ili Statut Haškog tribunala.

Ukoliko nadležne institucije ne reaguju na ovo pismo, pritvorenici su najavili štrajk glađu, bojkot Suda BiH i druge mjere, kako bi zaštitili svoja elementarna ljudska prava, podsjeća se u saopštenju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE