• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o sastanku "prudske trojke"

Premijer RS Milorad Dodik kaže da će se sadašnja teritorijalna identifikacija naći i u novom ustavu.

 Dodik o sastanku "prudske trojke" Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik najavio je da će u nedjelju u Banjaluci sa predsjednicima HDZ BiH i SDA, Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem, u nastavku Prudskog procesa, razgovarati o očuvanju sadašnje teritorijalne i političke identifikacije RS u okviru ustavnih promena u Bosni i Hercegovini.

"Prethodno svi moraju da prihvate da u novi ustav ili izmjenu ustava uđe Republika Srpska sa svojom teritorijom i političkim subjektivitetom, naša pozicija u okviru Bosne i Hercegovine u vezi sa entitetskim glasanjem, što podrazumijeva mogućnost da, ukoliko se ne slažemo sa određenim rješenjima, izbjegnemo preglasavanje tako što nećemo biti dio većine. Ako nas nema u većini - nema ni odluke", rekao je Dodik Tanjugu.

On je ocijenio da su to "kapitalne stvari koje se neće promijeniti i da je nemoguće očekivati od njega ili nekog ko će doći poslije da tim stvarima kalkuliše i prihvati bilo šta što bi dugoročno ugrozilo poziciju RS u BiH".

"Mi hoćemo Republiku Srpsku. Bosna i Hercegovina je ono što se dogovorimo i to je stvar o kojoj možemo da razgovaramo. Ako hoćete ustav - ako nećete, nama je u okviru `Dejtona` ionako dobro", podvukao je Dodik.

Čović, Dodik i Tihić su potpisali Sporazum u Prudu 8. novembra 2008. godine koji, pored ostalog, predviđa da se Ustav BiH mijenja kroz amandmane na postojeći Ustav.

Sporazum je definisao i pitanje državne imovine, popis stanovništva 2011. godine, kao i program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku, uključujući i pomoć svim raseljnim licima, kao i da taj program treba uraditi za period od 2009. do 2014. godine. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE