• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORS: Presuda Đukiću je obična farsa

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz ocijenio je da je presuda generalu Novaku Đukiću - obična farsa.

 BORS: Presuda Đukiću je obična farsa Izvor: MONDO

"Sud BiH ne radi u funkciiji zadovoljenja pravde, već stvaranje ambijenta za nove sukobe na ovim prostorima", rekao je Ćurguz Srni.

On je ocijenio da u Sudu BiH "nema ni suda, ni pravde, ni pravičnosti", a da ovakve presude doprinose novim sukobima i nepovjerenju među narodima BiH.

Ćurguz je istakao da javnost u RS zna kakav je čovjek i oficir bio general Đukić i sa kakvom je čašću branio RS.

Predsjednik Saveza izbjeglih i raseljenih Republike Srpske (RS) Veljko Stevanović ocijenio je da presuda Suda BiH, kojom je general Novak Đukić osuđen na 25 godina zatvora, predstavlja još jedan dokaz da Tužilašto i Sud BiH postoje samo u službi procesuiranja i presuđivanja srpskom narodu.

"Poštovali bismo rad Tužilašta i Suda BiH kada bi kažljavali i pripadnike druga dva naroda, koji su činili zločine nad srpskim narodom. Dosadašnja praksa je pokazala da Tužilaštvo radi samo na procesuiranju pripadnika srpskog naroda, a druge štiti, što dokazuju slučajevi 'Tuzlanska kolona' i 'Dobrovoljačka ulica', rekao je Stevanović Srni.

On je ocijenio da bi vlasti Srpske trebalo da stanu u zaštitu svojih građana, koji se, kako je naveo, hapse i kažnjavaju bez obzira da li su krivi.

Prema njegovim riječima, pojedini predstavnici međunarodne zajednice i Tužilaštvo BiH su izgleda od pojedinih svjetskih sila dobili zadatak da naprave nemir u BiH.

Stevanović smatra da Tužilašto i Sud BiH ne interesuje pravda, te da njihov rad izaziva samo revolt kod građana.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić ocijenio je da pravosuđe BiH čini grešku i rastura BiH, koja u ovakvim uslovima neće moći da opstane.

"Nema pomirenja i suživota među građanima i vjerovatno će jednog dana u BiH doći do velikog raskola i ova tri naroda moraće između sebe da stave kineski zid", rekao je Dukić Srni reagujući na jučerašnju presudu Suda BiH.

Dukić je naglasio da je presuda generalu Đukiću "još jedan pokazatelj poličkog djelovanja Tužilaštva BiH, koje je naslijedilo od Međunarodnog suda u Hagu".

On je dodao da se cifra od 1.117 godina zatvora, na koliko su ukupno osuđeni Srbi pred Sudom BiH, povećava sa ciljem da se prikaže da su Srbi izvršili zločin, a da su Bošnjaci bili žrtve.

"Nedopustvo je tvrditi da jedna granata može pobiti toliko ljudi i da to nije smišljeno urađeno. Međunarodna zajednica naravno žmiri na takve stvari i pokušava prikazati da su ovdje Srbi vršili zločin", konstatovao je Dukić.

On je podsjetio da niko ne spominje srpske žrtve, Tuzlansku kolonu, kada je izvršen masakr i genocid nad mladom srpskom vojskom, Dobrovoljačku ulicu, Srebrenicu gdje je stradalo 3 500 Srba, već se samo spominju događaji u kojima su stradali Bošnjaci.

Vijeće odjeljenja za ratne zločine Suda BiH osudilo je generala Novaka Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe Ozren Vojske RS, na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE