• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rješenje podjela Kosova i nezavisnost RS"

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri ocijenio je da je insistiranje na ideji da BiH i Kosovo postanu multietnička društva nemoguća misija

 "Rješenje podjela Kosova i nezavisnost RS" Izvor: MONDO

Montgomeri je rekao za "Blic" da je rješenje problema referendum za nezavisnost Republike Srpske (RS) i podjela Kosova i Metohije.

On je ocijenio da bi jedina baza za trajno rješenje u BiH bilo pronalaženje načina na koji bi svaka od tri etničke grupe imala pravo da ne prihvati priključenje centralizovanoj državi.

Montgomeri je rekao da će mnogi Bošnjaci, kao i kosovski Albanci reagovati veoma snažno i agresivno na ideju o bilo kakvim podjelama i da zbog toga sve što bude učinjeno mora da se uradi u sveobuhvatnom dijalogu svih zainteresovanih strana, a ne unilateralno.

On je konstatovao da aktuelna politika insistiranja na funkcionalnim multietničkim društvima na Kosovu i u BiH očigledno ne funkcioniše.

"Sada je neophodno prije svega da se složimo da je takva politika propala i da osmislimo novi pristup koji bi podržala međunarodna zajednica, etničke grupe i čitav region", reko je Montgomeri i dodao da se resursi međunarodne zajednice, i finansijski i personalni, primjenjuju u BiH više od 15 godina, a na Kosovu više od 10 godina, a nije se sttiglo ni blizu cilju o multietičnosti.

Zapad će, smatra Montgomeri, najverovatnije još dugo nastaviti da insistira na takvoj politici, a to se, kako je naveo, može promijeniti samo u pravom dijalogu, koji upravo on pokušava da pokrene.

"Biće izuzetno teško ubijediti administraciju SAD da pristupi ovom rješenju. Ljudi u administraciji koji su lično upleteni u ovaj region, poput Ričarda Holbruka, potpredsjednika Džozefa Bajdena i zamjenika državnog sekretara Džejmsa Stajnberga, biće žestoki protivnici te ideje", rekao je Montgomeri i dodao da će inicijativa za razmišljanje o alternativama za pitanje Kosova morati da dođe iz EU.

Na pitanje da li referendum za nezavisnost RS vidi kao mogućnost kompenzacije za Srbiju koja bi u slučaju podjele Kosova ostala bez većeg dijela teritorije južne pokrajine, Montgomeri je naglasio da on lično nije za ideju o "kompenzaciji" po pitanju RS i Kosova.

"Smatram da u oba slučaja treba djelovati zasebno. Utoliko više, jer ni u Srbiji ni u RS ne vidim mnoštvo onih koji su za pripajanje RS Srbiji", rekao je bivši ambasador SAD u Beogradu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE