• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum o učešću BiH u "Erasmus plus" programu

Autor SRNA

Šef Misije BiH pri EU Igor Davidović potpisao je u Briselu sporazum između EU i BiH o učešću BiH u "Erasmus plus" programu Unije za obrazovanje, mlade i sport.

Davidović je sporazum u ime BiH potpisao u skladu sa zaključkom Savjeta ministara BiH.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je istakao da je Ministarstvo, zajedno sa obrazovnim vlastima na svim nivoima u BiH, uložilo ogromne napore s ciljem ispunjavanja uslova za učešće BiH u programu "Erasmus plus", kako bi se građanima omogućilo da kroz njegovo korištenje jačaju znanje i vještine, što bi za konačan rezultat trebalo da ima unapređenje i modernizaciju sistema obrazovanja i obuke mladih.

"Raduje me činjenica da je BiH, zajedno sa Srbijom, Albanijom i Crnom Gorom, pristupila ovom programu, čime se zapravo reafirmiše opredjeljenje za nastavak i kontinuitet naše dosadašnje uspješne saradnje", rekao je Nović.

U okviru potpisanog sporazuma o djelimičnom učešću u programu "Erasmus plus", aplikantima iz BiH omogućava se učešće u aktivnostima "multilateralni projekti i mreže", saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ove aktivnosti će se provoditi u saradnji više partnera iz različitih zemalja članica programa, s ciljem rada na pitanjima od zajedničkog interesa, uspostavljanja kontakata i saradnje, razvoja, razmjene i širenja dobrih praksi i inovacija, te unapređenja i modernizacije obrazovanja.

U okviru djelimičnog učešća sufinansiraće se aktivnosti i uspostavljanje struktura u BiH kada je riječ o evropskim mrežama u oblasti obrazovanja, te Evropskoj platformi za obrazovanje odraslih (EPALE) i platformama namijenjenim za saradnju osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo civilnih poslova BiH već je imenovalo kontakt osobe za mreže i saradnici Ministarstva već, zajedno sa Direkcijom za evropske integracije i Delegacijom EU u BiH, intenzivno rade na različitim zajedničkim projektima s ciljem promocije programa EU u oblasti obrazovanja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE