• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH 9.643 nestalih

Autor SRNA

U BiH se još traga za 9.643 nestala lica, što je četvorostruko više nego u regionu, rekao je predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Marko Jurišić.

 U BiH 9.643 nestalih Izvor: MONDO arhiva

Izvor: MONDO arhiva

U pauzi 12. Regionalne konferencije o pitanju nestalih lica koja se drugi dan održava u Sarajevu, Jurišić je rekao novinarima da je Centralna evidencija nestalih lica (CEN) uspostaljena prije dvije godine, te da je u toku proces verifikacije, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima Instituta.

Jurišić je naveo da je do sada verifikovano 16.094 imena i prezimena, odnosno utvrđeno identiteta nestalih, da se taj proces odvija po složenoj proceduri, te kao jedan od zaključaka konferencije istakao da se to mora maksimalno ubrzati, a imena i prezimena nestalih objaviti na sajtu Instituta u zakonskoj formi.

"Sve primarne baze od kojih je nastao CEN nalaze se u Institutu, ali nikada nismo dobili bazu u tvrdoj formi Kancelarije za traženje nestalih lica Republike Srpske. Od njih smo dobili elektronsku bazu koja nam je poslužila za uspostavljanje CEN-a", rekao je Jurišić.

On smatra da se Institut mora materijalno, finansijski i kadrovski ojačati, da treba biti nezavisan u svom radu i da mu treba staviti na raspolaganje najmoderniju tehniku kako bi se proces traženja nestalih ubrzao i što prije riješio.

"Iako smo u prošloj godini ekshumirali 843 tijela, a identifikovali 563, naš je utisak da se proces rješavanja sudbine nestalih ne može ubrzati ako se Institut kadrovski, materijalno i finansijski ne ojača i ako vlasti u BiH ne izvrše preporuke UN za prisilne nestanke iz 2010. godine", rekao je Jurišić.

Predsjednik Komisije za zatvorena i nestala lica Hrvatske Ivan Grujić rekao je da se u toj zemlji traga za 1.642 osobe, a da je do sada riješeno više od 90 odsto slučajeva traženja nestalih.

"Hrvatska daje snažnu podršku traženju nestalih lica, što potvrđuje činjenica da je u strateškom planu naše vlade prioritetno pitanje traženje nestalih. U strategiji razvoja ljudskih prava u Hrvatskoj, pitanje nestalih lica je visoko pozicionirano. Predsjednik Hrvatska Ivo Josipović kontinuirano radi na rješavanju ovog pitanja", istakao je Grujić.

Predsjedavajuća Regionalne koordinacije Udruženja porodica nestalih lica sa područja bivše Jugoslavije LJiljana Alvir istakla je da ubrzanje procesa pitanja nestalih lica podrazumijeva potpisivanje deklaracije o nestalim licima koju je inicirala Međunarodna komisija za nestala lica.

"Od predsjednika zemalja u regionu tražimo da 30. avgusta, kada se obilježava Međunarodni dan nestalih, potpišu ovu deklaraciju, te da najviše institucije vlasti Srbije, Hrvatske i BiH formalno donesu odluku o podršci Inicijative za proglašenje 2014. - godinom nestalih lica", rekla je Alvirova.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE