• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko za zatvaranje OHR-a u oktobru

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izrazio je nadu da će Savjet za implementaciju mira u okrobru donijeti odluku o zatvaranju OHR-a.

 Incko za zatvaranje OHR-a u oktobru Izvor: MONDO

On je rekao da bi mu bilo drago da Kancelarija visokog predstavnika(OHR) bude zatvoren i da će sve učiniti da se to i desi.

"Kancelarija je u početku imala oko 1.000 saradnika, a sada ima oko 190 zaposlenih. Taj broj još treba da se smanji i na kraju da se OHR zatvori i pretvori u kancelariju specijalnog predstavnika EU", rekao je Incko i izrazio nadu će odluka o tome biti donesena u oktobru.

Nakon sastanka sa liderima SNSD-a i HDZ-a Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, Incko je rekao novinarima u Banjaluci da domaći političari mogu da pomognu da se to i desi.

"Ja sam za, ali to niti moja odluka, niti lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića. Ali, oni bi, kao i svi drugi, mogli da pomognu da klima u BiH bude takva da se to ubrza, pošto je pozitivna politička situacija u BiH drugi uslov Savjeta za implementaciju mira (PIK) za transformaciju OHR-a", naglasio je Incko i dodao da će na osnovu ocjene PIK-a biti donesena odluka o sudbini OHR.

Komentarišući najavu da će zaključci Narodne skupštine RS o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH u naredna dva dana biti objavljeni u "Službenom glasniku RS", Incko je rekao da još ništa nije objavljeno i da će on svoje zaključke napraviti u ponedjeljak.

Na pitanje da prokomentariše stav komesara za ljudska prava u Savjetu Evrope Tomasa Hamarberga da odgovornost međunarodnih organizacija mora biti promijenjena ako se ona ponaša kao kvazi vlast, Incko je rekao da je za to da svako ima istu odgovornost za posao koji obavlja.

"Ja od te odgovornosti ne bježim i ako sam učinio nešto pogrešo u smislu krivičnog prava, spreman sam snositi svaku odgovornost", naglasio je Incko i dodao da on može da govori samo u svoje ime, a ne u ime svojih prethodnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE