• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro bolji dani za dijalizne bolesnike iz Doboja

Autor SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić izjavio je da će problem dijaliznih bolesnika sa područja dobojske regije biti riješen tako što će narednih mjeseci ovaj tretman biti organizovan u Slavonskom Brodu ili Brčkom

 Uskoro bolji dani za dijalizne bolesnike iz Doboja Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Bogdanić je večeras rekao Srni da je u petak razgovarao sa njemačkim investitorom "Frezenijus" koji će sanirati dijalizne centre, a za početak realizacije posla još se čekaju odgovori osiguravajućih kuća.

On kaže da je procjena "Frezenijusa" da će sanacija centara, nažalost, trajati od tri do šest mjeseci.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Dragana Gligorić rekla je danas da će dijalizni bolesnici iz Doboja prekinuti korištenje tretmana, ukoliko ne bude riješen težak položaj ove populacije nakon što je dobojski dijalizni centar oštećen u poplavi.

Ona je navela da pacijenti traže informacije o svom daljem statusu jer su sada prinuđeni da se zbog tretmana hemodijalize snalaze u centrima u drugim gradovima.

Član Udruženja Željko Ristić rekao je da su uslovi, u kojima se sada nalaze, katastrofalni i da su zbog poteškoća oko putovanja preminula dva pacijenta iz Teslića, te izrazio zabrinutost za zdravlje još petorice od preostala 123 dijalizna pacijenta.

"Pacijenti su prisiljeni da na tretmane idu u Gradišku, Banjaluku, Laktaše, Brčko, Istočno Sarajevo, Gračanicu i Tešanj", naveo Ristić i dodao da ishrana u tim ustanovama nije prilagođena bolesniku u skladu sa njegovom dijagnozom, kao i da sve to predstavlja veliko finansijsko opterećenje za dijalizne bolesnike.

Centar za dijalizu u Doboju posjeduje dnevni kapacitet za 230 pacijenata, a sadašnje potrebe su 123 korisnika koji dolaze iz Doboja, Teslića, Dervente i Petrova.

Prostorije centra su tokom majskih poplava u Doboju bile potpuno pod vodom.

Izgradnju i opremanje Centra površine 1.200 metara kvadratnih finansirala je njemačka kompanija "Frezenijus". Riječ je o investiciji od pet miliona KM.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE