• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH stranke: Pregovore vratiti u institucije

Proces pregovaranja i dogovaranja treba vrati u institucije, smatraju predstavnici parlamentarnih stranaka u BiH koje nisu dio “pruske trojke”.

 BiH stranke: Pregovore vratiti u institucije Izvor: MONDO

Predstavnici parlamentarnih stranaka u BiH koje ne učestvuju u prudskom procesu odgovorili su negativno i na poziv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se priključe razgovorima.

Lider PDP-a Mladen Ivanić rekao je da prudska trojka može dobiti eventualnu podršku PDP-a tek kada vidi o čemu su se trojica političara dogovorila, pišu "Nezavisne novine" u izdanju za ponedjeljak.

"Obaveza trojke ili dvojke je da kaže o čemu su se dogovorili. U suštini mislim da je to prije samo zabava za javnost nego što je ozbiljna politička priča", rekao je Ivanić i dodao da postoji mogućnost da PDP podrži dogovor o državnoj imovini.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan smatra da razgovore treba voditi u institucijama, a ne na, kako je rekao, privatnim sesijama.

"Model sastanaka tri lidera je evidentno propao. SDS je cijelo vrijeme upozoravala da takav pristup nije dobar. Dosad nije u to bio uključen visoki predstavik, a njegovo uključivanje smatramo neprihvatljivim. Za SDS je jedino relevantna deklaracija Narodne skupštine RS o ustavnim promjenama", rekao je Ćuzulan.

Član Glavnog odbora SDP-a BiH Jozo Križanović rekao je da nema nikakvih dobrih polazišta da bi se SDP uključila u političke razgovore koje su u Prudu poveli lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Od vladajuće šestorke napravili su trojku, a sad su došli do dvojke. Nama uopšte nije jasno šta znači taj prudski sporazum ili kako ga već zovu jer imamo potpuno različita tumačenja o istim stvarima učesnika", rekao je Križanović.

Za HDZ 1990 nije prihvatljivo ono o čemu su Dodik, Tihić i Čović do sada postigli dogovor, rekao je portparol ove stranke Veso Vegar.

"Mi smo uvijek za razgovore, ali nam nije jasno što je to prudski proces. Ako taj proces podrazumijeva razgovore i dijalog, onda je to ok. Ali, to se mora vratiti u institucije BiH", naglasio je Vegar.

Član Predsjedništva Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović smatra da ni dosad nije bilo moguće naći zajednički jezik sa predstavnicima prudske trojke.

"Prudska trojka se isključila iz parlamentarne većine. Neka se sastaju i neka rade šta god hoće. To što rade nema našu podršku", rekla je Ahmetovićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE