• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Odobren prijedlog Zakona o matičnim knjigama

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš rekao je da se izmjene dosadašnje legislative odnose na to što će matične knjige rođenih voditi opština prema mjestu prebivališta majke djeteta, a umrlih opština u kojoj je bilo posljednje prijavljeno prebivalište osobe.

Prema važećem zakonu, knjiga rođenih vodi se prema mjestu rođenja djeteta, a umrlih prema mjestu u kojem je smrt nastupila.

"S obzirom na to da se više od 95 odsto poroda obavi u zdravstvenim ustanovama u kojima ima porodilište, a to su po pravilu sjedišta kantona, u praksi se pokazalo da više od 65 posto opština ne vodi matičnu knjigu rođenih građana, jer te poslove obavlja opština u kojoj je bolnica gdje su djeca rođena", rekao je Kurteš.

Prema predloženoj dopuni Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, koju je danas na sjednici odobrio Predstavnički dom, predviđeno je osnivanje federalnog zavoda za sudsku i forenzičku medicinu, što će olakšati proces smještaja, čuvanja i sudsko-medicinske obrade posmrtnih ostataka ekshumiranih ratnih žrtava.

Predstavnički dom odobrio je prijedlog federalnog zakona o unutrašnjim poslovima za koji je resorni ministar Predrag Kurteš rekao da uvažava vrlo zahtjevne međunarodne standarde i garantuje potpunu samostalnost i finansijsku nezavisnost Federalne uprave policije.

Kutreš je rekao da Zakon propisuje jači nadzor Parlamenta nad radom federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, te precizira proces imenovanja i razrješenja direktora Federalne policijske uprave, štiteći poziciju direktora od nezakonitih smjena

On je dodao da je prijedlogu ovog teksta prethodila javna rasprava i uvaženo više od 90 odsto inicijativa, među njima i onih iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko uputio je na početku sjednice dopis Kolegijumu Predstavničkog doma u kojem poziva na ubrzanje procedure donošenja ovog zakona.

Incko je naveo da je predloženi zakon rezultat dugotrajnog procesa konsultacija i konsenzusa nadležnih domaćih i međunarodnih subjekata, te da se njime dalje učvršćuje operativna i finansijski nezavisna Uprava policije.

"Ova institucionalna nezavisnost omogućava efikasniji i profesionalniji rad policije, te služi kao korisna prepreka neprikladnim političkim uticajima na rad policije", naveo je Incko.

Sjednica je prekinuta i biće nastavljena sutra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE