• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik odlikovao spasioce iz RS i regiona

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik RS Dodik dodijelio je odlikovanja predstavnicima organizacija koje su dale poseban doprinos u spašavanju života u poplavama. Među odlikovanima Rukometni savezi Srbije i RS, kao i helikopterski timovi Hrvatske i Slovenije

Povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, predsjednik Srpske Milorad Dodik dodijelio je odlikovanja predstavnicima organizacija koje su dale poseban doprinos u spašavanju života i materijalnih dobara na područjima Srpske pogođenim poplavama.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Centar za hitne situacije 112 Luksemburg, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije - helikopterski tim, Eskadrila transportnih helikoptera pri Ministarstvu odbrane Hrvatske, Specijalna jedinica Policije Srpske, Helikopterski servis Republike Srpske.

Odlikovani su i Prvi Helikopterski skvadron Ministarstva odbrane BiH iz Banjaluke, Ronilački klub "Vidara" Gradačac, Rafting klub "Una akva centar" Bihać, Gorska služba spašavanja Široki Brijeg, Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar, Udruženje raftera Foča, Spasilački klub "Volf" Foča, Ronilački klub "Buk" Banjaluka, Rafting klub "Kanjon" Banjaluka.

Za izvanredne zasluge u organizovanju i provođenju humane akcije za pomoć postradalima u poplavama na području Srpske, kao i za razvoj rukometnog sporta, predsjednik Dodik odlikovao je medaljom zasluga za narod Rukometni savez Srbije i Rukometni savez Republike Srpske.

Zagrebački "Jutarnji list"  objavio je, očito netačnu, informaciju da će odlikovanje od predsjednika RS danas primiti i aktuelni ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović, koji je u jesen 1995. bio zapovjednik jedinice Hrvatske vojske koja je zauzela Mrkonjić Grad.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske, zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, direktor Policije Srpske Gojko Vasić, te pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miladin Dragičević.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti dodjele odlikovanja, Dodik je izrazio zahvalnost odlikovanima za humanost pokazanu u nedavnim poplavama koje su nanijele ogromne štete stanovništvu i dobrima u Srpskoj.

"Odlučio sam da odlikujem organizacije i pojedince koji su nesumnjivo svojim humanim i operativnim prisustvom na terenu pomagali u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara u Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su ogromne poplave nanijele veliku štetu Srpskoj, koja prelazi jedan godišnji budžet Republike Srpske.

On je napomenuo da u tom pogledu Srpsku čekaju mnoge godine u kojima će morati da se saniraju posljedice poplave, da se pomogne ljudima i obnove materijalna dobra.

"Najveći gubitak su ljudski životi. Njima, nažalost, nismo mogli pomoći, ali da nije bilo vašeg angažmana, predanosti i rada danju i noću u spašavanju sigurno bi ljudske žrtve bile i veće", rekao je predsjednik Srpske prilikom dodjele odlikovanja u Banjaluci.

Dodik je napomenuo da je prirodna katastrofa pogodila ne samo Srpsku, već i Federaciju BiH, Hrvatsku, Srbiju i cijeli region, ističući da je očigledno najveća šteta od vode napravljena u Doboju i Šamcu.

Predsjednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović rekao je da su ove medalje rezultat ne samo angažovanja u ovom teškom trenutku, već humani i ljudski odnosi i trajna saradnja zbog koje Srbija i Srpska jedna drugoj kada je teško mogu da pomognu.

Predsjednik Rafting kluba "Kanjon" Banjaluka Aleksandar Pastir izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u spašavanju života i materijalnih dobara u poplavama, ističući da najveći posao predstoji nakon poplava.

"Mi kao rafteri ne poznajemo granice, radno vrijeme, kišu, mi živimo sa vodom i u dobru i u zlu", poručio je Pastir.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE