• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smjene u Savjetu ministara BiH?

Čelnici stranaka vladajuće koalicije razmatraju moguću rekonstrukciju Savjeta ministara BiH, piše sarajevski "Dnevni avaz."

 Smjene u Savjetu ministara BiH? Izvor: MONDO

S tim u vezi postoji mogućnost smjene nekoliko državnih ministara, ali i nacionalne rotacije resora, saznaje ovaj list.

Nedavna ostavka ministra saobraćaja i komunikacija BiH Bože Ljubića te očekivana smjena ministra bezbjednosti Tarika Sadovića u naredim danima, otvorile su vrata za moguću preraspodjelu pozicija u državnoj vladi, za koju su zainteresirani mnogi, piše isti list.

Nezvanično, saznaje da će lideri SDA Sulejman Tihić i HDZBiH Dragan Čović otvoriti pitanje rotacije resora u državnoj vladi, u kojoj bi Hrvatima pripalo mjesto ministra bezbjednosti , a Bošnjacima državnog ministra finansija.

Nije isključena ni već odavno najavljivana smjena ministra inostranih poslova Svena Alkalaja, za koju bi se, ako SDA pristane, vrlo lako mogla naći parlamentarna većina, otkriva “Avaz.”

Navodi još da razloga za rotaciju resora bezbjednost - finansije između Bošnjaka i Hrvata ima nekoliko.

U prvom redu, Tihić bi tako lakše riješio pitanje Sadovićevog nasljednika. Navodno, predsjednik SDA nije pretjerano zainteresovan da na tom mjestu vidi Mirsada Kebu, koji u neoficijelnim razgovorima navodi da ima podršku Amerikanaca da preuzme taj resor.

Istovremeno, Bošnjaci bi preuzimanjem čelnog mjesta u Ministarstvu finansija konačno dobili predstavnika u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) s pravom veta i prvi put poziciju ministra finansija. Na nju bi, prema trenutnim kombinatorikama, mogao doći aktuelni zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović.

Sarajevski list nezvanično saznaje da bi Čović mogao da prihvati ovakvu inicijativu, jer navodno nije zadovoljan aktuelnim ministrom finansija Draganom Vrankićem, koji mnoge stvari u Savjetu ministara BiH radi bez njegovog znanja i kontrole.

Kada je riječ o Sadovićevom statusu, list navodi da se može očekivati da ostavku podnudi ovih dana. Nije isključeno ni to da stranačko rukovodstvo i formalno donese odluku o njegovoj smjeni.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE