• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Politička upotreba Suda BiH

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da potvrđivanje optužnice protiv direktora Sipe Gorana Zubca predstavlja poptunu političku upotrebu Suda i Tužilaštva BiH, koje nisu legalne i legitimne institucije.


Dodik je u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu podsjetio da su one nametnute odlukama visokog predstavnika u BiH koji nije imao pravo da donese zakon o njihovom osnivanju.

"Očigledno je da će visoki predstavnik dati i smrtni pečat ovoj zemlji. Nemoguće je da se osudi čovjek koji komanduje Sipom, kao zajedničkom institucijom, za navodno nečinjenje u Federaciji BiH, gdje imate federalnu policiju i mnogo čega drugog, što je trebalo prije njega da reaguje. To je nemoguće prihvatiti", istakao je Dodik.

On je ocijenio da proces protiv Zubca pred Sudom BiH predstavlja političku farsu i progon, te poruku svima koji pokušavaju da se bore za Republiku Srpsku i poziciju srpskog naroda u zajedničkim institucijama da od toga odustanu.

"Jer, ako se uporno borimo, onda sigurno moramo završiti optuženi i vjerovatno osuđeni na tom izdajničkom, nepostojećem sudu, koji se drži samo silom međunarodnog faktora. Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje u Ustavu, to je pravno nasilje visokog predstavnika", naveo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, visoki predstavnik u BiH je kriv što BiH srlja u propast i razlaz.

"Jedan od ozbiljnih razloga zašto će BiH otići tamo jeste i nepostojeća i sramna optužnica protiv Zubca", ocijenio je Dodik, navodeći da Zubac Bošnjacima smeta, jer žele cijelu BiH.

Sud BiH je 23. juna potvrdio optužnicu kojom se Zubac tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Zubac, kao službeno lice u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, za vrijeme nasilnih protesta 7. februara u Sarajevu, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Dodik: Nisam ni znao da Kosmajac postoji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da uopšte nije znao da postoji Dragoslav Kosmajac, a ne ko je, šta je i čime se bavi.

Na pitanje novinara da prokomentariše današnju izjavu gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića da "izdavanje ličnih dokumenata Kosmajcu govori o sprezi vlasti i kriminalnih grupa", predsjednik Dodik je rekao da nije primjereno, ali da mora da kaže da "veću budaletinu nije čuo".

"Kada je riječ o takvim mentalnim monstrumima kakav je Vučurević, ja ne znam šta da kažem, ali očigledno da je uspio u svojoj namjeri, jer dajem izjavu povodom njegove gluposti", ocijenio je predsjednik Republike.

On je naglasio da je posredstvom medija čuo ko je i šta je Kosmajac, kao i čime se bavi. "Jasno je da su mu dokumenta izdata 2002. godine. Ja nisam znao ni da postoji", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE