• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Neće OHR lako iz BiH”

Najava skorog odlaska OHR-a iz BiH, signal vlastima RS da popuste u aktuelnom sporu!?

 “Neće OHR lako iz BiH” Izvor: MONDO

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić ocijenio je da niko u BiH ne bi trebalo olako da povjeruje u najavu zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika (OHR)u oktobru, jer se time, vjerovatno, samo želi uticati na vlasti Republike Srpske (RS) da popuste u aktuelnom sporu.

On je dodao da je sukob između visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i vlasti Srpske u vezi sa zaključcima Narodne skupštine RS o prenošenju nadležnosti sa Srpske na BiH svjesno isprovocirali pojedinci iz OHR-a i da je Incko "bespotrebno nasjeo na tu priču".

"Incku su njegovi najbliži saradnici namjestili ovaj sukob, jer su insistirali da Narodnoj skupštini RS postavi ultimatum, kako bi izazvali konfrontaciju i destabilizovali političku situaciju u zemlji", naveo je Kesić za "Glas Srpske".

On je dodao da sada svi oni koji žele da izazovu krizu u BiH očekuju da Incko poslije sjednice Savjeta za primjenu mira, zakazane za kraj mjeseca, povuče konkretne poteze.

"Ako nasjedne na ove provokacije, Incko bi mogao da posegne za 'bonskim ovlašćenjima' i time uđe u još veću konfrontaciju sa vlastima Srpske", rekao je Kesić, istakavši da, bez obzira na to, vlasti Srpske ne bi trebalo da popuste pred prijetnjama i prihvate Inckov ultimatum.

Kesić je ocijenio da bi to značilo da će "bonska ovlašćenja" i dalje da se koriste i da će biti postavljanja novih ultimatuma.

"Pojedinci iz međunarodne zajednice stvaranjem lažne slike o BiH žele da izlobiraju novu reakciju američke administracije u zemlji", upozorio je Kesić, dodavši da su ti ljudi posebno isfrustrirani istupima potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, koji je jasno rekao da entiteti nisu problem za budućnost BiH, da nema "Dejtona 2", te da neće biti imenovan specijalni američki izaslanik za BiH i Balkan.

Naveo je da to znači da SAD u BiH neće primjenjivati politiku iz devedesetih.

"Kada su to shvatili, gurnuli su i lidera SDA Sulejmana Tihića u tu priču. To je destruktivna politika, jer su upravo premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik, Tihić i lider HDZ-a BiH Dragan Čović uradili najpozitivniju stvar za BiH", rekao je Kesić.

On je dodao da i činjenica da Tihić polako odustaje od "prudskog procesa" pokazuje da krizu u BiH režira neko izvana.

"Sve dok se to ne promijeni, dok se ne prestane sa politikom uslovljavanja i nametanja međunarodne zajednice, BiH ne može da ide naprijed", poručio je Kesić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE