• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visoke kamate, brdo tužbi!

Građani BiH počeli su podizati prve tužbe protiv banaka zbog samoinicijativnog povećanja kamata na već realizovane potrošačke kredite.

 Visoke kamate, brdo tužbi! Izvor: MONDO

Dragan Doko, tužilac za zaštitu potrošača BiH, u prvom talasu očekuje najmanje 25 hiljada tužbi protiv banaka koje su povećavale kamate u prosjeku od 150 do 300 KM mjesečno.

Emir Karača iz Advokatske komore BiH rekao je da je on, u ime svojih klijenata, podigao 20 tužbi protiv "Intesa Sanpaolo" i "Unikredit" banke, dodavši da je riječ o dugoročnim stambenim kreditima.

Prema njegovim riječima, ako se na sudu dokaže da su okolnosti u kojima je vršeno ugovaranje kredita približno iste onima koje su postojale u trenutku podizanja kamata, time bi se potvrdilo da je povećanje neosnovano, prenosi "Dnevni avaz".

"Položaj banaka je diskutabilan i treba se usprotiviti tome. Banke tvrde da imaju pravo na povećanje kamata samo na osnovu svoje odluke. Bez obzira da li u osnovi tih odluka stoje realne okolnosti koje eventualnu ukazuju da bi trebalo izmijeniti kamatnu stopu, oni građane dovedu pred svršen čin", rekao je Karača.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE