• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija ostaje ministar

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržao zahtjev Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH za smjenu ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Za smjenu je glasalo 13, protiv je bilo 18, a uzdržano pet poslanika.

Kao što je u toku rasprave najavljeno, inicijativu su, uz poslanike SBB-a, podržali poslanici SDA i SDS-a, dok su protiv bili predstavnici SDP-a i SNSD-a, a HDZ BiH je bio uzdržan.

Na početku rasprave predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković obavijestio je poslanike da se Savjet ministara nije izjasnio u vezi sa zahtjevom za smjenu ministra inostranih poslova BiH.

Obrazlažući inicijativu za Lagumdžijinu smjenu, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a Mirsad Đugum rekao je da je ona pokrenuta na osnovu zahtjeva građana iznesenih na protestima 7. februara.

"Ovdje govorimo o zahtjevima građana, a građani su to jasno izrazili u februaru, a mi smo kao parlamentarci podnijeli tu inicijativu", istakao je Đugum.

Prema njegovim riječima, građani su smjene tražili zbog loše ekonomsko-socijalne situacije u Federaciji BiH i BiH.

"Zahtjevi za smjenu su bili jasni. Naša je odgovornost bila da te zahtjeve pretočimo u inicijativu i predstavimo je parlamentu", dodao je Đugum.

Mato Franjičević iz HDZ BiH rekao je da svaka inicijativa za rekonstrukciju Savjeta ministara treba da vodi računa o dva pitanja.

"Prvo je da se obezbijedi jasna parlamentarna većina koja će omogućiti rad u interesu građana i druga da se obezbijedi odgovarajući nacionalni legitimitet", objasnio je Franjičević.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić rekao je da ne može da razumije da SBB podržava izvještaj Savjeta ministara i Ministarstva inostranih poslova, a traži Lagumdžijinu smjenu.

"Predstavnički dom nije zadužen za smjenu Lagumdžije kao ljubimca ili neljubimca određene grupe građana, nego kao ministra inostranih poslova. Sve ljude koje smo do sada smjenjivali, smjenjivali smo na osnovu toga što nisu dobro radili", rekao je Kalabić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE