• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Goran Hadžić odbacio sve optužbe

Autor SRNA

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić danas je pred Haškim tribunalom odbacio sve optužbe, ističući da je za vrijeme rata samo pokušavao da zaštiti srpsku manjinu u Hrvatskoj.

"Koja bi meni satisfakcija bila da se svetim nevinim ljudima samo zato što su druge nacije", rekao je Hadžić u uvodnoj riječi.

Tokom iznošenja svoje odbrane Hadžić je naglasio da nije bio u poziciji da kontroliše ili goni počinioce ratnih zločina koji su počinjeni za vrijeme rata u Hrvatskoj, prenosi Birn.

"Kako sam ja mogao sprečiti zločine tokom rata, nisam o tome odlučivao, niti sam se mešao u rad sudova i tužilaštva", rekao je Hadžić, koji je odbacio odgovornost za uništavanje vjerskih objekata.

Govoreći o odnosu sa vlastima u Zagrebu, Hadžić je rekao da je na početku saradnja bila dobra, a da je kasnije pogoršana zbog "nacionalističkih" poruka iz glavnog grada Hrvatske.

On je naglasio da nikada nije imao ništa protiv Hrvatske u sastavu Jugoslavije, ali da se jeste protivio njenom otcjepljenju. "Mi, Srbi, hteli smo Hrvatsku u Jugoslaviji", objasnio je on.

O događajima prije izbijanja rata u Hrvatskoh 1991. godine, o čemu ga je pitao njegov advokat, Hadžić je rekao da nikada do početka rata nije bio politički aktivan.

U oktobru prošle godine Tužilaštvo je završilo sa iznošenjem dokaza, a odbrana će imati 140 sati da predstavi svoj slučaj.

Optužnica tereti Hadžića da je kao lider Srba u Vukovaru bio odgovoran za pomaganje i podsticanje zločina na tom području i za to što nije spriječio i kaznio druge počinioce. Optužnica protiv Hadžića podignuta je u junu 2004. godine. Uhapšen je u julu 2011. godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE