• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sorensen: Pronaći rješenje za izbore u Mostaru

Autor SRNA

Delegacija EU u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU danas je iskazala podršku pronalasku rješenja za omogućavanje održavanja izbora ove jeseni u Mostaru.

Specijalni predstavnik EU Peter Sorensen rekao je da se građanima Mostara konstantno uskraćuje njihovo demokratsko pravo da biraju gradske odbornike zbog nemogućnosti relevantnih političkih partija i institucija da postignu kompromis i ispune obaveze u provođenju presude Ustavnog suda BiH u vezi sa izbornim sistemom u Mostaru.

"Ova situacija je neprihvatljiva sa stanovišta demokratije i dobrog upravljanja", naveo je Sorensen.

On je istakao da su građani Mostara lišeni i mogućnosti da političare drže odgovornim putem demokratskih izbora, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Sposobnost Mostara da privuče investicije i da se razvija ozbiljno je pogođena, jer u gradu nema vlasti koja može da donosi odluke", rekao je Sorensen.

Prema njegovim riječima, EU potpuno podržava poziv visokog predstavnika upućen rukovodstvu parlamenta BiH da osigura zakonodavni okvir za održavanje izbora u Mostaru 12.oktobra.

"Parlamentarna skupština ima pravnu i moralnu odgovornost da provede odluku Ustavnog suda preko hitne izmjene Izbornog zakona BiH. Građanima Mostara se napokon mora dati prilika da izaberu svoje predstavnike, koji bi potom mogli da rade i Mostaru pruže demokratsko i ekonomski održivo upravljanje za bolju budućnost cijelog grada", rekao je Sorensen.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE