• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Islamski preporod" glavnog grada BiH

Gotovo 15 godina nakon strašnog građanskog rata u BiH Sarajevo je u jeku vjerskog poleta, piše ugledni američki nedjeljnik "Tajm".

 "Islamski preporod" glavnog grada BiH Izvor: MONDO

List navodi da iako od 1991. nije bilo zvaničnog popisa, Sarajevo svijetu prikazuje sve izraženiji muslimanski imidž, a hiljade Srba pravoslavaca i Hrvata katolika napustili su grad za vrijeme rata i nisu se vratili.

"Tajm" u najnovijem broju, u tekstu pod naslovom "Islamski preporod", analizira uzroke fundamentalizma u BiH i kao glavni problem identifikuje transformaciju zemlje iz sekularističke u islamsku državu.

Navodi i to da je prošle godine Skupština grada Sarajeva donijela odluku o mogućnosti vjerskog vaspitanja djece u vrtićima.

"Islam je za sada jedina opcija", piše list.

Navodi da su gradske džamije pune vjernika, uključujući i džamiju Kralja Fahda, kao i kulturni centar za koji je 2000. godine Saudijska Arabija izdvojila 12 miliona dolara.

"Taj trend se nastavlja. U aprilu ove godine investitori iz Persijskog zaliva otvorili su luksuzni šoping centar vrijedan 55 miliona dolara u kojem je zabranjeno kockanje i prodaja alkohola, ali zato je dozvoljena molitva u jednoj od za to predviđenih prostorija", piše "Tajm", a prenosi banjalučki "Glas Srpske".

Dodaje da je u Sarajevu sve veći broj obrazovanih žena obučeno u tradicionalnu muslimansku nošnju, tako da im se ne vidi ni pramen kose.

"Četiri žene koje čavrljaju na makadamskoj terasi restorana ne bi privukle nimalo pažnje u Teheranu, Bejrutu ili Amanu. Ali sa čvrsto zavezanim maramama, koje pokrivaju svaku vlas kose, odudaraju od sekularne tradicije modernog Sarajeva - piše "Tajm" i dodaje da su stotine žena obučene kao one "i to u gradu u kojem je dugo prevladavao zapadni modni stil".

Ističe primjer rediteljke filma "Snijeg" Aide Begić, koja je nakon što je nekoliko godina eksperimentisala sa budizmom i judaizmom i bila panker sa kosom obojenom u plavo, prije četiri godine počela da nosi maramu na glavi prema islamskim običajima i postala veoma religiozna.

"Tajm" piše da će kada upitate Sarajlije o probuđenju islama u tom gradu, većina njih požuriti da dokaže da je Sarajevo još uglavnom sekularno.

"Kafići su i dalje posjećeni, a mnogo djevojaka nosi odjeću koja više pokazuje nego što skriva. A u džamiji Kralja Fahda Nezim Halilović, bivši ratni komandant koji hiljadama vjernika drži propovijedi svakog petka, kaže da grad doživljava vrstu religioznog iskustva koja je bila nemoguća za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita", navodi "Tajm".

List dodaje da i on, kao i druge Sarajlije, optužuje srpske političare da "Sarajevo pogrešno predstavljaju kao jezgro militantnog islama, kako bi zadobili simpatije Zapada" i dodaje da su i "zapadni novinari umiješani u širenje islamofobije".

Tekst u "Tajmu" napisala je ugledna dopisnica ovog lista Vivienne Njalt, koja od 2003. godine pokriva najrizičnija područja svijeta: Irak, Nigjeriju i Kongo.

Zanimljivo je da je tekst objavio tako ugledan časopis, jer njegovi stavovi u znatnoj mjeri utiču, ali u znatnoj mjeri i odražavaju stavove političke i privredne elite Sjedinjenih Američkih Država.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE