• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veterani kamenjem izborili prava

Protesti boraca i invalida u Sarajevu završeni su nakon što su postigli dogovor sa vladom. U incidentima pred zgradom povrijeđeni invalid i policajac

 Veterani kamenjem izborili prava Izvor: MONDO

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Safet Redžić rekao je da su federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i potpredsjednik Vlade FBiH Gavrilo Grahovac postigli dogovor sa MMF-om da se izbriše član 4. Interventnog zakona koji na štetu veterana predviđa mjere štednje koje su uslov za dobijanje aranžmana sa MMF-om.

Bevanda je rekao da je nakon trodnevnih razgovora sa MMF-om dobijena saglasnost da se pomenuti član briše, što znači da neće doći do smanjenja naknada veteranima i da u rebalansu budžeta neće biti mijenjana stavka koja se odnosi na ovu populaciju.

On je najavio da će odluka biti potvrđena na sjednici federalne Vlade, kojoj će prisustvovati i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida.

Povrijeđeni policajac i invalid, polupana stakla!

Jake mjere obezbjeđenja spriječile su nasrtaje nezadovoljnih veterana da provale u zgradu Vlade, a u incidentu su povrijeđeni policajac i invalid, dok je razbijen jedan prozor na zgradi.

Policajac Samir Smajlović (35) ima lakše povrede desnog ramena i glave, ali je već pušten na kućno liječenje,  kazala je za Fenu Biljana Jandrić, portparolka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ratni vojni invalid Mujo Fejzić iz Zenice, koji je takođe povrijeđen na protestima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u dobrom je stanju i u poslijepodnevnim će satima biti pušten kući.

Okupljeni su tokom protesta uzvikivali parole "dole Vlada" i "lopovi" i nosili fotografije ratnog muslimanskog lidera Alije Izetbegovića.

Invalidi su na zgradu Vlade FBiH bacali kamenje i druge predmete, tražeći da im se u roku od sat vremena obrate predsjednici Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić.

Protestni miting organizovali su Savez RVI BiH i Organizacija šehidskih i porodica poginulih boraca. 
Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona angažovali oko 300 policijskih službenika na obezbjeđenju protestnog skupa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE