• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH pred talasom novih poskupljenja

Usvajanjem Zakona o akcizama BiH cijena kutije cigareta poskupiće za 15, kilogram kafe za 50, a gorivo za 10 feninga

 BiH pred talasom novih poskupljenja Izvor: MONDO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak je usvojio Zakon o akcizama BiH, kojim se predviđa godišnje povećanje prihoda u budžetu BiH za oko 170 miliona KM na osnovu akciza i oko 120 miliona KM na osnovu putarine.

Ovim zakonom akciza na kutiju cigareta povećava se za 15 feninga, za kilogram kafe za 50 feninga, dok se za gorivo uvodi posebna akciza od 10 feninga po litru namijenjenih izgradnji autoputeva.

Delegat Kluba srpskog naroda Mladen Ivanić rekao je da nema ništa ptotiv ovog zakona, čak i da akcize budu veće, ali da je prije toga trebalo pristupiti smanjenju PDV-na osnovne životne namirnice, jer će zakon o akcizama prouzrokovati poskupljenja.

Stevo Pucar iz Udruženja ekonomista RS SWOT je kazao je ranije da se stupanjem na snagu navedenog zakona može očekivati povećanje cijena proizvoda i roba u onim oblastima gdje nafta predstavlja značajan dio strukture cijene, kao što je auto-prevoz.

"Što se tiče efekata kada su u pitanju akcize na naftu, može doći do određenog skoka cijena ostalih proizvoda, ali ne treba očekivati neko drastično povećanje cijena", naveo je Pucar.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, je kazala da svako poskupljenje energenata lančano izaziva poskupljenje, u prvom redu osnovnih životnih namirnica i da će to i sada biti slučaj.

"Osim poskupljenja goriva, dodatni problem je novi namet akciza, što će usloviti nekontrolisano povećanje cijena", upozorila je Mišićeva.

Ona je istakla da se posebno treba obratiti pažnja da hljeb, mlijeko i ostale osnovne životne namirnice ne bi smjele poskupjeti, kao i da se ne bi smjelo dozvoliti da dođe do poskupljenja električne energije jer bi to dodatno usložilo situaciju.

Delegati Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak su po hitnom postupku usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH čime će spoljni dug Brčko distrikta biti izmirivan na isti način kao i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ovim zakonima se ostvaruje mogućnost otvaranja posebnog podračuna u okviru jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH za uplaćivanje namjenskih prihoda od putarine u iznosu 10 feninga po litru goriva.

Zakoni su u direktnoj vezi sa Zakonom o akcizama i njima se provodi dogovor o stendbaj aranžmanu sa BiH.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE