• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet Evrope: Šta je sa slučajem Sejdić-Finci?

Autor SRNA

Predstavnici Monitoring misije Savjeta Evrope interesovali se kod glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića o istrazi koju Tužilaštvo BiH vodi zbog neprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Salihović je predstavnike Monitoring misije upoznao o aktivnostima koje je Tužilaštvo provelo u tom predmetu i o onima koje su planirane u budućnosti.

Na sastanku su se predstavnici Savjeta Evrope interesovali za rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u procesu jačanja vladavine prava u BiH u procesu evropskih integracija BiH.

Članovi monitoring tima, koji rade analizu napretka struktura BiH u proteklom periodu, interesovali su se da li Tužilaštvo BiH ima dovoljnu pomoć i podršku institucija u BiH.

Salihović je upoznao predstavnike Savjeta Evrope o trenutnim aktivnostima u pravosuđu BiH, procesu reforme pravosuđa i odlučnošću Tužilaštva BiH da u narednom periodu bude nastavljeno započeto intenzivno procesuiranje počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

On je istakao da je veoma bitno da pravosuđe ostane nezavisno od političkih uticaja, da ima finansijsku nezavisnost, da izbor tužilaca bude nezavisan, te da da bude obezbijeđeno funkcionisanje pravosuđa kao trećeg, nezavisnog stuba vlasti.

Učesnici sastanka saglasili su se da su vladavina prava i zakona, kao i bezbjednost građana BiH, jedni od ključnih elemenata u procesu evropskih integracija BiH.

U delegaciji Savjeta Evrope bili su Egidijus Vareikis iz Litvanije, Rodžer Gale iz Velike Britanije, šef Monitoring odjeljenja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Karolina Ravo i šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE