• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Cinična poruka marša mira"

Činjenica da muslimanski ratni komandant Naser Orić, predvodi "marš mira" ka Srebrenici predstavlja ciničnu poruku srpskom narodu šta može da očekuje od velikog dijela bošnjačke elite, odnosno zapadnih faktora koji iza nje stoje.

 "Cinična poruka marša mira" Izvor: mondo.rs

Izvor: mondo.rs

To je izjavio Srni politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

Anđelković je ocijenio da to predstavlja ne samo nipodaštavanje srpskih žrtava u Podrinju i ostatku BiH, već i nipodaštavanje bolje budućnosti i njenih naroda.

On je naglasio da Bošnjaci u BiH mogu da ostvare bolju budućnost samo u saradnji sa Srbima, a ne konfrontirajući se sa njima i pristajući da budu tuđe geopolitičko sredstvo.

"Ovo je poruka srpskom narodu šta oni koji pričaju o nekim evropskim vrednostima i miru Srbima zapravo misle. Svi mi znamo kakvo je bilo Orićevo ratno delovanje, kako je on donosio mir u BiH i kakve su stvari činjene pod njegovom komandom nad našim narodom u Podrinju i kada on predvodi `marš mira`, to je samo poruka Srbima. Vrlo cinična", smatra Anđelković.

On je ocijenio da oni koji su aminovali Orićevo imenovanje za vođu "marša mira" i koji su mu dali vjetar u leđa, u stvari, žele produbljivanje krize u BiH.

"Podržavajući njega oni brane sebe. Oni su stajali iza svih kršenja međunarodnih prava u BiH, izazivanja nelegalne ratne intervencije i svega što se dešavalo na tim prostorima. Sad oni moraju sebe da peru tako što spašavaju Orića", rekao je ovaj srpski istoričar.

On je naglasio da se na taj način dodatno falsifikuje istorija i Srbima nameće krivica.

"Ispada da oni koji su činili zločine nisu krivi, a mi smo bili žrtve. Mi nismo izazvali rat, već smo uvučeni u njega. To je deo geopolitičke igre gde je Orić sredstvo. Nije on toliko bitan da bi bio primaran cilj", rekao je Anđelković.

Komentarišući to što strane diplomate u BiH godinama ignorišu pomen srpskim žrtvama u Podrinju, ali i na drugim stratištima, Anđelković je podsjetio na poruku američkog diplomate Pitera Galbrajta jednom srpskom diplomati ranih devedesetih.

"On je rekao: `Suprostavili ste se Americi. Zbog toga ćete patiti i vi i vaša deca i vaši unuci`. Ovo što se nama dešava danas je dokaz da je on znao o čemu priča. I dalje nam se ne samo prave problemi, nego se potpuno marginalizuju naše žrtve. Potpuno se prekraja istorija kao da nismo ljudi. Kao da nismo stradali", smatra Anđelković.

On je naglasio da je, upravo, suprotno i da su, kada se pogleda u kontinuitetu posljednjih sto godina, upravo Srbi najveće žrtve na ovom dijelu Balkana.

"To je sistematska politika, a ne politika ekscesa", zaključio je Anđelković.

Iz Nezuka, kod Sapne, jutros je krenula kolona ovogodišnjih učesnika "marša mira" kojim se odaje počast stradalim srebreničkim Bošnjacima iz jula 1995. godine, a kolonu je prevodio Orić koga je Haški tribunal 2008. godine oslobodio krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Ko su one fukare sto blate srpsku majku u crnom

MONDO REPORTAŽE