• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenica 19 godina kasnije, pokopano 175 žrtava

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je održan komemorativni skup povodom obilježavanja 19 godina od stradanja srebreničkih Bošnjaka. Tim povodom u Potočarima su danas ukopani posmrtni ostaci 175 identifikovanih osoba.

Predstavnici diplomatskog kora i drugi zvaničnici napustili su Potočare nakon komemoracije, polaganja vijenaca i odavanja pošte Bošnjacima nastradalim 1995. godine.

Komemoraciji su prisustvovali potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predstavnici diplomatskog kora u BiH, međunarodne zajednice, predstavnici FBiH, kantona i mnogih federalnih opština, kao i međunarodnih i nevladinih organizacija.

Vijenac je, između ostalih, položio Suljkanović. "Ovo su teški trenuci, o čemu govore izrazi lica prisutnih. Samo uvažavanje svih žrtava može dovesti do pomirenja i da se tragedija ne ponovi. Do toga mora doći da bismo se okrenuli budućnosti", poručio je Suljkanović.

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković zahvalio je brojnim zvaničnicima i svima koji su došli u Potočare da izraze saosjećanje sa žrtvama.

On je pozvao sve da ne zaborave porodice nastradalih i da pomognu Srebrenici da postane mjesto prosperiteta, mira i tolerancije, što pokušavaju da grade njeni stanovnici.

"Prošlost ne možemo zaboraviti i promijeniti, ali ona nas mora opominjati i učiti da zlo bude opomena radi mira i budućnosti mladih naraštaja. Pamćenjem prošlosti, ali i praštanjem moramo graditi budućnost za preživjele i potomke nastradalih", poručio je Duraković.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odao je poštu i položio vijence u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Incko je izjavio da je Srebrenica dio tužne svjetske istorije, da se nastradali ne smiju zaboraviti i da trebaju biti opomena da se ne bi tragedije ponavljale, te da krivci moraju odgovarati.

Nakon komemoracije i kulturnog programa počeo je vjerski obred koji predvode poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein Kavazović i muftija tuzlanski Vahid Fazlović. U okviru vjerskog obreda u Memorijalnom centru obavlja se ukop 175 posmrtntnih ostataka ekshumiranih i identifikovanih Bošnjaka.

Skup u Potočarima protekao je mirno, a obezbjeđivala ga je Policija Republike Srpske uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH.

Ovogodišnja komemoracija isključivo je vjerskog karaktera, a vjerski obred i ukop 175 identifikovanih posmrtnih ostataka predvodi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i muftija tuzlanski Vahid Fazlović.

Prema optužnici Haškog tribunala, ubistva su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine.

Ispraćaju srebreničkih žrtava prisustvovali su članovi porodica, prijatelji, brojni građani i domaći i međunarodni zvaničnici.

U Federaciji BiH i Distriktu Brčko danas je Dan žalosti u znak suećanja na taj zločin i kao izraz poštovanja prema ubijenim Bošanjacima.

Kako se navodi u presudama Haškog tribunala, u Srebrenici su u julu 1995. godine jedinice Vojske Republike Srpske, predvođene Ratkom Mladićem, ubile oko 8.000 Bošnjaka.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE