• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko poništio zaključke Skupštine RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja, saopšteno je iz OHR-a.

 Incko poništio zaključke Skupštine RS Izvor: MONDO

"Kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom", navodi se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) je 14. maja 2009. godine usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH.

Njihovim objavljivanjem u Službenom glasniku, 15. juna 2009. godine, ovi zaključci su stupili na snagu 16. juna 2009. godine.

Ranije danas visoki predstavnik u BiH boravio je u Banjaluci, gdje je održao sastanak sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem i premijerom  Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka koji je održan u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci, nije bilo izjava za novinare.

Sastanak  Incka i Dodika “u četiri oka” održan je ujutru u restoranu "Romanov" , a nije bio zvanično najavljen ni iz OHR-a ni iz Vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, Dodik, Radojičić i Incko razgovarali su o zaključcima parlamenta Srpske o efektima prenosa nadležnost sa RS na BiH.

Incko je, kako prenose mediji, pripremio dokument na šest stranica u kojem obrazlaže svoje stavove zbog čega zaključci imaju antidejtonske i antustavne elemente.

"Njujork tajms" ranije je objavio da je Incko potpisao odluku o poništavanju zaključaka Narodne skupštine RS o efektima prenosa nadležnosti RS na BiH, koj će u subotu stupiti na snagu.

Zaključci su objavljeni u ponedjeljak, 15. juna, nakon čega je iz OHR-a saopšteno da će Incko razmotriti dalje korake.

SNSD ima "plan B"

Funkcioner SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da ova stranka ima varijantu "B", u slučaju da visoki predstavnik u BiH poništi zaključke, ističući da ne vjeruje da bi se poništavanjem nešto bitno promijenilo.

Navela je da SNSD, kao ključni akter u RS i nezaobilazan faktor u BiH, uvijek ima još jedno rješenje.

“Uvijek se spremamo za varijantu 'B'", rekla je Majkićeva, koja je član Izvršnog i Glavnog odbora SNSD-a, ali nije htjela da precizira šta je varijanta "B", dodavši da će se "čuti".

“SDS smatra da je prošlo vrijeme "bonskih ovlašćenja" i da bi bilo mnogo mudrije da se ona sada i u budućnosti ne primjenjuju”, rekao je potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić.

On je dodao da SDS ne mijenja svoje stavove o zaključcima ni po kvalitetu i načinu na koji su doneseni, kao ni po njihovom sadržaju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE