• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgođeno izručenje Almaza Nezirovića

Autor SRNA

Izručenje američkog državljanina porijeklom iz BiH, Almaza Nezirovića (54), koji je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima na području Dervente, privremeno je obustavljeno zbog žalbenog pregleda glavnih tačaka u optužnici.

Prema optužnici, Nezirović je učestvovao u mučenju i surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema srpskim civilima u logoru Rabić. Zatvorenici su tučeni puškama i palicama, izgladnjivani i primoravani da goli puze i jedu travu natopljenu urinom.

Nezirović je uhapšen u svojoj kući u junu 2011. godine, jer je prilikom prijave za američko državljanstvo iznio lažne podatke tokom razgovora o naturalizaciji. Bezbjednosne službe su 2009. godine dobile informaciju da se radi o optuženom za ratne zločine.

Agenti su locirali Nezirovića u Norfolku 2010. godine, nakon čega su počeli da intervjuišu bivše zatvorenike koji su bili žrtve premlaćivanja u logoru.

Za Nezirovića su kazali da je bio pripadnik muslimansko-hrvatske paravojne grupe i da je 1992. godine postao zatvorski čuvar, objavio je portal "Kliks".

Američki sudija Robert Baloj je potvrdio da SAD i BiH imaju potpisan dogovor o izručenju, koji se odnosi i na ovakve slučajeve. On je odobrio izručenje u septembru 2013. godine, a sljedeći korak je bio da to odobrenje razmotri državni sekretar.

Nekoliko dana nakon odluke sudije Baloja, Nezirovićev advokat je predao žalbu u kojoj tvrdi da je Nezirović nezakonito smješten u pritvor. Američki sudija Okružnog suda Majkl Urbanski u martu je odbacio žalbu i presudio u korist države.

Nezirovićev advokat se potom žalio Apelacionom sudu, a konačna odluka se očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Prošle sedmice je, na Nezirovićev zahtjev, sudija Urbanski odložio izručenje do odluke Apelacionog suda.

Iako je Urbanski rekao da vjeruje u ispravnost prve odluke donesene u martu, ipak je priznao da zakonski nisu potkrijepljene neke važne tačke ovog slučaja, te da Nezirović ima pravo na još jedno razmatranje odluke prije nego ona dođe u ruke državnog sekretara, odnosno, prije izručenja BiH.

U međuvremenu su federalni tužioci odustali od optužbi za imigracionu prevaru.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE