• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kartice za poplavljene aktivne od sutra

Autori mondo.ba Autori SRNA

U Republici Srpskoj je u prvoj fazi podjele platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu RS do sada uručeno 3.890 elektronskih kartica koje će sutra biti aktivirane, rekao je pomoćnik ministra finansija Dalibor Tomaš.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je u toku provođenje prve faze podjele kartica svim korisnicima koji u Jedinstvenom registru štete imaju evidentiranu štetu od 5.000 KM i više.

"U drugoj fazi dijelićemo elektronske kartice koje na bazi podataka iz Jedinstvenog registra štete iznose manje od 5.000 KM. Svim tim korisnicima biće dodijeljen iznos štete koji i piše u samom Registru", pojasnio je Tomaš.

On je naveo da platnu karticu može preuzeti i neko drugi, ako ima ličnu kartu osobe za koju podiže karticu. "U izjavi će se potpisati onaj ko je preuzeo i za koga je preuzeo tako da u svakom momentu imamo dokaz kome smo dali elektronsku karticu", rekao je Tomaš.

Tomaš je naglasio da neće biti aktivirana kartica, ako je duplirana greškom opštinske ili gradske popisne komisije prilikom unošenja podataka u Jedinstveni registar štete.

"Na bazi njihovih podataka koji su uneseni u Registar i iza kojih oni u potpunosti stoje, jer su te podatke usvojile lokalne skupštine, u mogućnosti smo da izvršimo štampanje, odnosno dodjelu kartica", rekao je Tomaš.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske prva u regionu predložila set zakonskih propisa u vezi sa pomoći poplavljenom stanovništvu, koji je 15. juna usvojila Narodna skupština Srpske.

Tomaš je naveo da je uredbom Vlade Srpske jasno definisano koji to subjekti imaju pravu na prioritetnu pomoć, te dodao da pravo na sredstva pomoći za sanaciju imaju isključivo vlasnici stambenih objekata upisanih u Jedinstveni registar štete, a u kojem su trajno stanovali prije 15. maja.

"Omogućili smo i da, ukoliko je poplavljeni objekat koristilo lice koje nije vlasnik, odnosno podstanar, a imalo je namještaj i pretrpjelo je štetu, može dobiti pomoć u obliku elektronske kartice u iznosu do 5.000 KM", rekao je Tomaš.

On je naglasio da osnovni razlog zbog kojeg se Srpska odlučila za elektronske kartice jeste da novac koji se pruža kao prioritetnu pomoć stanovništvu ostane u Republici Srpskoj. "Na taj način smo željeli omogućiti dodatni razvoj domaće privrede i da smanjimo potencijalne zloupotrebe, što je ključno", pojasnio je Tomaš.

Tomaš je istakao da je sistem praćenja elektronskih kartica postavljen tokom prošlog vikenda i završen u utorak, 15. jula, kada je i počelo postavljanje posterminala po gradovima širom Srpske. "Zaključno sa današnjim danom biće postavljeno 20 posterminala u Banjaluci, u Laktašima šest, u Doboju 16, u Bijeljini 12, u Prijedoru osam i u Šamacu osam", rekao je Tomaš.

On je naveo da je od ukupno 201 privrednog subjekta, koliko ih se prijavilo Privrednoj komori Srpske da učestvuje u ovom procesu, do danas njih 99 potpisalo ugovor sa Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske i zaključno sa današnjim danom u 70 privrednih subjekata biće instalirani posterminali koji su u funkciji i rade.

Pomoćnik ministra finansija Srpske naglasio je da će sve zloupotrebe koje se pojave biti ispitane i da će biti preduzete sve pravne radnje, kako bi se one preduprijedile.

Tomaš je najavio da je s tim ciljem predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, koja je i predsjednik Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Srpske, za nedjelju, 20. jula, u 10.30 časova sazvala sastanak svih načelnika i gradonačelnika i predsjednika opštinskih i gradskih komisija, kako bi još jednom stavila do znanja da Jedinstveni registar štete i podatke koje unose u registar moraju da shvate maksimalno ozbiljno.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE